Сръбската прокуратура обяви, че няма основания да се смята, че сертификатът на Новак Джокович за преболедуване в края на миналата година COVID-19 е невалиден, предават световните агенции. 

Първо германското списание "Шпигел", заедно с разследваща група, а след това и Би Би Си, поставиха под съмнение коректността на двата теста (положителен и отрицателен), представени от адвокати на сръбския тенисист във федералния съд на Австралия.

Според двата документа Джокович е дал позитивен резултат на 16 декември, а на 22-и - негативен. На тази база той е получил медицинско изключение, а оттам и виза, за да пътува за Мелбърн за Откритото първенство на Австралия. Местните власти обаче на два пъти анулираха визата и в крайна сметка Ноле бе депортиран, тъй като съдът зачете мотивите на министъра по имиграцията, че представлява обществена опасност, тъй като не е ваксиниран.

Серийният номер на първата проба бил по-голям, отколкото на втората, при това значително и това се вижда от самите документи. При въвеждането в системата за COVID-19 на сръбското здравеопазване излизало, че положителната е от 26 декември, твърди "Шпигел". Този на отрицателната съвпадал. 

Това може да се дължало на "бъг в системата", а и на факта, че тестовете били направени в различни лаборатории, заяви сръбски IT специалист пред Би Би Си през миналата седмица.

"Беше установено, че Новак Джокович е изследван няколко пъти. Резултатите от тестове на 16 и 22 декември са валидни", посочва прокуратурата на Сърбия в официално изявление. 

Световният №1 имаше среща с президента на страната си Александър Вучич, който го защитаваше по време на скандала.

Ще се ваксинира ли Джокович?

Журналистът Даниел Мукш, който написа книга за Новак, излизаща на пазара през март, заяви в гостуване в австрийската Servus TV, че имал информация, че тенисистът решил да се ваксинира. 

"Дочух от неговото обкръжение, че той ще се имунизира. Може би финалът в Мелбърн е помогнал да премисли. 21-ата титла на Рафаел Надал го е накарала да вземе това решение, няма съмнение в това", рече Мукш, който е бивш тенисист.

Той добави, че докато е бил в Мелбърн Жокера не е останал доволен от публичните изяви на семейството си, най-вече на своя баща, сравнил сина си със Спартак, с разпятието на Исус Христос, провъзгласил го за лидер на сводобния свят и т.н. Но възпитанието му било такова, че никога нямало да се конфронтира с него публично. Двамата имали силна връзка, макар и Новак невинаги да бил съгласен с изявления на Сърджан Джокович.

Мукш бе обявен като "биограф" на 20-кратния шампион от Големия шлем, но това е доста пресилено. Книгата му на първо време излиза само на немски, а тенисистът не я е признавал за своя официална биография.

Новак Джокович не е правил изявления, след като се прибра в Белград преди повече от две седмици.