Новак Джокович бе депортиран от Австралия и няма да защитава титлата си на Откритото първенство на страната по тенис. Тричленен състав на федералния съд отхвърли жалбата на адвокатите му за анулираната за втори път виза.

Решението бе взето единодушно. Пълните мотиви ще бъдат публикувани малко по-късно. 20-кратният шампион от Големия шлем излезе със съобщение, в което заяви, че е "изключително разочарован", но приема решението и ще съдейства на властите при напускането на Австралия. Съжалява, че целият фокус в последните седмици е бил върху него. Пожелава успех на турнира, ще коментира повече, когато си "почине и се възстанови" (виж долу).

Късно вечерта местно време - по обед в България, Новак Джокович бе качен на самолет за Дубай заедно с целия си екип. Появиха се снимки и видеа от летището в Мелбърн, на които се виждат той, треньорът Горан Иванишевич и т.н. ОАЕ е дестинацията, от която сърбинът пристигна на Зеления континент.

Сагата със световния №1 продължи близо две седмици. Той обяви, че е получил медицинско изключение за ваксинация и ще пътува за Мелбърн. След кацането си бе задържан и визата му бе отхвърлена. Обжалва, а след няколкодневен престой в хотел за бежанци и карантинирани - освободен.

Тогава съдия постанови, че правата му не са спазени от граничния контрол, не му е било предоставено време да даде поисканите допълнителни доказателства за здравния си статус, бъдейки неваксиниран.

Министърът по имиграцията Алекс Хоук в петък привечер упражни правото си, като отново поиска депортиране на тенисиста. Федералният съд се събра в съкратен срок в пълен състав.

Този път предмет на съдебния спор бе дали Джокович представлява "здравен риск за австралийското общество" с присъствието си. "Неговото присъствие в Австралия подклажда настроения против ваксинацията, водещи до отказа на други неваксинирани хора да се ваксинират" - на такава база министър Хоук взе решение, явно уважено от федералния съд. Представителят на правителството в "Долната земя" бе добавил и факта, признат от Ноле официално, че той е нарушил карантината в страната си, знаейки, че е заразен с COVID-19.

По този начин, имайки предвид популярността му, с присъствието си в Австралия би могъл да насърчи подобни действия, бе написал още Хоук.

Сърбинът е изправен пред 3-годишна забрана да посещава Зеления континент.

Той трябваше да играе със сънародника си Миомир Кецманович в първия кръг в понеделник вечерта местно време. Сега мястото му в схемата се заема от Салваторе Карузо, №150 в света и "щастлив губещ" от квалификациите. Турнирът ще има нов шампион.

Както и жребият преди дни, обявяването на програмата бе забавено - заради съдебното изслушване. Когато тя излезе, Джокович още бе в сметките.

Аргументите на правителството

На първо място - тримата съдии - Джеймс Олсоп (председател), Антъни Бесанко и Дейвид О'Калахън, който бе на предварителните изслушвания, са от различни градове - Сидни, Аделаида и Мелбърн. Олсоп обоснова необходимостта от бърза процедура - за да може да узнае клиентът на защитата дали ще участва на първия за годината турнир от Големия шлем.

За първи път в 35-годишната ми практика федералният съд на Австралия действа толкова бързо, заяви в социалните мрежи адвокатът Брайън Бригс, цитиран от Би Би Си. Той бе свикан в петък вечерта, когато случаят бе прехвърлен от щатските магистрати.

Адвокатите на правителството обосноваха тезата на министър Алекс Хоук за това, че Джокович представлява "здравен риск за цялото общество" със своето присъствие в страната, което ще рече, че е в интерес на хората да бъде депортиран. 

Държавата реши да не взема под внимание невярната информация в декларацията на тенисиста на влизане - той бе посочил, че не е посещавал друга страна, а на път за Мелбърн бе тренирал в Испания. Хоук и адвокатите на министерството са уважили обяснението, че агентът на звездата е допуснал грешка. Това бе подчертано.

Защитата на тенисиста

Тя застана първа пред съдиите. Адвокат Ник Ууд, нает от Джокович, започна с това, че клиентът му няма как да представлява пряка заплаха от разпространение на заразата, тъй като скоро е прекарал COVID-19.

Нататък тезата се опираше на това, че Новак никога досега не се е заявявал открито като "антиваксър" - нещо, което твърди другата страна. Той е говорил за ваксините за последен път през април 2020 г., след това само е посочвал, че няма да разкрие ваксинационния си статус и че е негово лично право дали ще се имунизира или не. Ууд цитира интервюта на Жокера за Би Би Си, "Гардиън" и т.н.

Още нещо - защо министър Хоук си мисли, че депортирането на аса ще е в обществен интерес, а не оставането му в страната, за да играе тенис, нещо, за което е дошъл. Според адвокатите прогонването му от страната още повече ще настрои антиваксърите в Австралия. Такъв въпрос зададе и един от съдиите на юристите на държавата. Като цяло магистратите много рядко прекъсваха двете страни - за разлика от предишното дело, когато визата на Джокович бе отнета за първи път.

"Ирационални и безпочвени". Така адвокатите на Ноле определиха мотивите на Алекс Хоук в решението от петък. Процедурата отне 6 часа - с три прекъсвания, последното взето, преди да бъде прочетено решението.

Новак Джокович: Изключително разочарован съм 

"Бих искал на направя кратко изявление по отношение на днешното изслушване в съда, гласи съобщението на шампиона. - Ще ми отнеме малко време, за да си почина и да се възстановя, преди да коментирам по-обстойно. Изключително разочарован съм от съдебното решение, което отхвърли молбата ми да бъде преразгледано решението на министъра за анулиране на визата ми. Това означава, че не мога да остана в Австралия и да участвам в "Аустрелиън оупън".

Уважавам решението на съда и ще съдействам на компетентните органи по отношение на депортирането ми от страната. Неприятно ми е, че през последните седмици основният фокус беше върху мен. Надявам се, че сега всички ще се съсредоточим върху тениса и турнира, който аз обичам. Искам да пожелая на всички играчи, официалните лица, персонала, доброволците и феновете всичко най-добро на този турнир.

Накрая, искам да благодаря на семейството, приятелите, моя отбор, феновете и моите сръбски сънародници за неспирната подкрепа. Всички вие ми дадохте много сили." 

Реакции сред тенисистите

Първите реакции са за подкрепа към Новак Джокович. 

"Не е добре за турнира, защото най-добрите играчи трябва да участват, когато това е възможно, коментира Анди Мъри пред Би Би Си. - Очевидно е, че има много въпроси за това какво се случи, как се стигна до тази ситуация. Познавам Новак от 12-годишен, ние играем оттогава. Уважавам го, много пъти сме били съперници. Не ми харесва какво се случи, не ми харесва, че беше задържан. Никой не печели от станалото. Имам чувството, че всичко стана в последната минута, затова стигнахме до тази каша. Надявам се, че другаде няма да стане така. Не заради Новак, а заради тениса като цяло. Дано с всичко това да се свърши тук."

Тенис Австралия и ATP изразиха съжаление за ситуацията, но подчертаха, че подкрепят съдебното решение.

Ник Кириос, който години наред критикуваше Джокович, но го подкрепи в последните десетина дни, публикува в социалните мрежи емотикон, изразяващ разочарование.

Постове в подкрепа на Джокович публикуваха Райли Опелка, Вашек Поспишил, негов партньор в новосъздадената тенис асоциация, и т.н. Те изразяват несъгласие с решението.