Снимка Jerome Bonnet

С неповторим хореографски език, Амала Дианор е една от най-интересните фигури на световната съвременна танцова сцена. На 13 май, от 19:30ч, в Дом на Културата “Борис Христов”, Пловдив ще бъде представен новият му спектакъл "Сигифен" - колективно произведение, което включва още трима млади хореографи от Мали, Буркина Фасо и Сенегал - Алиун Диан, Наоми Фол и Ладжи Коне

Спектакълът е първата продукция на Big Pulse Dance Alliance - мрежата на най-влиятелните танцови фестивали и институции в Европа. "Сигифен" е копродуциран от Dance Umbrella (Великобритания), Tanz im August/HAU Hebbel am Ufer (Германия), Dublin Dance Festival (Ирландия), Международния танцов фестивал CODA в Осло (Норвегия) и One Dance Week (България).

Амала Дианор е един от селектираните артисти в програмата SCALING UP на Big Pulse Dance Alliance, a "Сигифен" ще бъде част от програмите на Zodiak – Side Step Festival (Финландия), Международен танцов фестивал TANEC PRAHA (Чехия) и Torinodanza Festival (Италия).

Спектакълът ще бъде представен в Пловдив три месеца след световната си премиера във Франция, а билетите са вече в продажба в мрежата на EPAYGO и на касите на EasyPay в цялата страна.

Снимка © Laurent Philippe 

За „Сигифен”

На езика на африканския народ Бамбара “сигифен” означава “вълшебно чудовище” – въображаемо същество от разнородни части, но и също умението “да бъдеш вълшебен”. На сцената хореографът Амала Дианор превежда идеята за тържеството на колективния дух, за радостта от това да бъдеш заедно с другия, но без това да заличава индивидуалните различия, а напротив – да ги почита. Това е свободата да бъдеш едновременно себе си и част от нещо по-голямо. Това е портрет на Африка – жизнена, талантлива, търсеща, отворена.

Телата на деветима танцьори, представящи младото артистично поколение в Западна Африка, създават многолико същество. Неговите “съставни части” са хармонично свързани, но непрекъснато се променят пред очите ни. Тежките му стъпки на земята и изразителните жестове предшестват моменти на гняв и радост. Това е сборище от езици и картини – съвременен танц, градска култура, хип-хоп, африкански традиции, древни ритуали, завладяваща енергия. Това е танцовото изкуство, върнато към корените си, Създадено с идеята да да свързва хората, без да ги критикува, да бъде гостоприемна територия за среща, запознанство, разбиране. 

Творба на “няколко гласа”, "Сигифен" не страни от подхода на споделянето в хореографската практика на Дианор. Работейки рамо до рамо с други артисти, той отново създава продукция, която прескача границите на стиловете и се превръща преди всичко във форма на общуване. Един от водещите хореографи от Африка с блестяща кариера в Европа, Амала Дианор продължава да се движи уверено между културите и традициите, създавайки скулптурни, ритуални, художествени, улични и много други образи и форми. Това е така, защото неговият хореографски процес търси единството, приемането, помирението.

За Амала Дианор

Амала Дианор започва кариерата си като самоук хип-хоп танцьор. На 24-годишна възраст е приет в престижното училище CNDC в Анже, Франция (клас 2002), а в продължение на следващите десет години Дианор работи като изпълнител в много различни продукции (от хип хоп до неокласика, съвременен и афро-съвременен танц) и придобива безспорно признание в танцовата общност. През тези години Амала усъвършенства стила си като майсторски преминава от една техника към друга, но наистина успява да пробие на световната сцена чрез изграждане на мостове, свързващи различните танцови светове. Междувременно той развива и неподражаем хореографски език, съчетавайки гъвкаво енергията на хип-хопа, абстрактния съвременен танц и елегантния неокласицизъм.

През 2012 г. основава собствената си компания Amala Dianor Company, а откакто създава първото си соло Man Rec през 2014 г. (с премиера на фестивала в Авиньон), работи в тясно сътрудничество с електро-соул композитора Awir Léon, който пише оригиналната музика за неговите спектакли. 

През 2019 г. Дианор създава първата си голяма творба – The Falling Stardust, в която участват девет танцьори, на които е преподавал своята специална комбинация от стилове и техники. Сезон 2016-2017 бележи първата от трите години на Амала Дианор като асоцииран артист за CDCN POLE SUD в Страсбург, както и за Scène des Pays de Mauges в Мейн и Лоара, Франция. Днес репертоарът му включва над 15 произведения, а на 13 май в Пловдив ще видим най-новото му произведение – "Сигифен".

Допълнителна информация ще намерите тук.

Снимка © Laurent Philippe 

Big Pulse e съфинансиран от Програма „Творческа Европа“ на Европейския съюз.  One Dance Week 2022 е част от програма Наследство на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

 ***

Събитието ще се проведе при спазване на актуалните противоепидемични мерки в страната.