Външната министърка Теодора Генчовска (ИТН) и партийният й началник Тошко Йорданов, който е и председател на Комисията по култура и медии в парламента, утре ще бъдат в Скопие да честват 150 години от рождението на Георги Делчев и ще положат цветя на гроба му.

Първоначалните информации, че премиерът Кирил Петков ще пътува, бяха опровергани.

Няма да има и официални представители на македонската държава.

Официалното обяснение от властите в Скопие е, че външният министър Буяр Османи и премиерът Димитър Ковачески са на посещение в чужбина. Към този момент няма информация, че някой от тях ще се върне по-рано, за да вземе участие в съвместното поклонение.

 

Генчовска и Йорданов ще открият и пресклуба на БТА в Скопие, който вече бе посетен от двамата премиери Кирил Петков и Димитър Ковачевски. На гроба на Гоце Делчев организира честване и фондация "Македония" на Виктор Стоянов, който днес се оплака, че получавал заплахи:

"Междувременно аз и десетки българи от Скопие получихме заплахи за предстоящо нападение утре върху цялата българска делегация от няколко десетки шовинисти, предимно привърженици на футболен клуб "Вардар". Очаква се засилено полицейско присъствие. Тази вечер ще посетя централното полицейско управление в Скопие да за обсъдя с полицейския началник охраната на събитието утре, както и да внеса официална молба за обезпечаване на сигурността утре от името на Фондация Македония."