Ръководителят на американското командване за Африка, генерал Стивън Таунсенд, каза днес, че има "причини да се смята", че Мали плаща по 10 млн. долара на месец на руската частна военна компания "Вагнер", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

САЩ, Франция и други партньори на Мали в сериозния конфликт, през който страната преминава от 2012 г., казват, че хунтата, която дойде на власт с военен преврат през 2020 г., се е обърнала през последните месеци към тази частна руска военна компания, присъстваща в различни страни в Субсахарска Африка Африка, но също и в Сирия или Либия. Западните партньори на Мали виждат в присъствието на частна тази военна компания, заподозряна в беззакония, допълнителен фактор за нестабилност.

Хунтата в Мали упорито отрича присъствието на руски наемници в страната.

Генерал Таунсенд вече бе казал в края на януари, че "Вагнер" е в Мали, вероятно със стотици бойци.

"Те (малийските полковници) продължават да отричат публично това, (но) моята информация е съвсем точна", каза генералът, говорейки за "вредното присъствие".

"Имам основание да смятам, че правителството на Мали изплаща по 10 млн. долара на месец за услугите на "Вагнер", каза Таунсенд.

"Смятам, че те (властите на Мали) ще трябва да плащат в натура под формата на природни ресурси като злато и скъпоценни камъни, защото не виждам как ще могат да плащат по 10 млн. долара на месец", допълни генералът.