На любопитна "находка" се е натъкнало новото ръководство на "Булгаргаз" при встъпването си в длъжност.

Ден преди вписването на на новия съвет на директорите (СД) на държавното дружество, оказало се, старото ръководство е освободило целия мениджърски екип.

Това обяви новият председател на СД Иван Топчийски в ефира на БНТ.

"Заварихме дружество без съдържание", обобщи той. 

На мениджърите били предложени обезщетения в размер на 170 000 лева, макар такива да не се дължали, заяви още новият председател на съвета на директорите на ключовото дружество. "Обезпокоени сме, надявахме се на приемственост", допълни.

Сега новият борд бил в позиция да търси как да стабилизира дружеството.

Освен това, от 172 милиона лева в касите, за година, в края на 2021-а, те се стопили до 130 хиляди лева. По думите на Топчийски причината е, че невзетите вземания нараснали главоломно.

В края на миналия месец правителството смени ръководството на компанията и сложи начело Людмил Йоцов като изпълнителен директор, Топчийски, Анжела Славова, Антон Адамов и Стефан Войнов. Старият борд се оплака, че е научил от медиите за освобождаването си.

То пък бе породено от критиките на новите управляващите, че "Булгаргаз" не е договорила по-големи капацитети на азерски газ. Недоговорените количества с Азербайджан бяха в основата на мотивите на новия кабинет да смени по спешност ръководството на "Булгаргаз", начело с изпълнителния директор Николай Павлов. Старото (вече) ръководство посочва, че "единствената причина, поради която българският пазар не може да получи всички количества природен газ по договора с азерската страна, е липсата на българо-гръцката газова връзка – газопровода IGB от Комотини до Стара Загора". 

Светкавичната смяна стана повод за критика от президента Румен Радев, който намекна за старите практики от правителствата на ГЕРБ, както и че кабинетът трябва да гарантира, че целта не е навлизането на посредници на пазара.