Северна Корея продължава да развива ядрената и балистичната си програма, включително и капацитета си за производство на компоненти за ядрени устройства, в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, съобщават в свой доклад експерти от световната организация, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

В резюме на доклада се казва, че през миналия месец има значително ускоряване на изпитанията и тестовете, които Пхенян провежда с нови ракети с близък и евентуално със среден обсег. Използвани са балистични технологии, технологии за насочване, както и твърди и течни горива.

"Изпробваните нови технологии включват бойни глави с хиперзвуково насочване и маневрена ракета носител за повторно влизане в атмосферата", съобщават експертите. 

Освен това Северна Корея е демонстрирала "повишени способности за бързо разполагане на военни части, голяма мобилност (включително и по вода) и подобрена маневреност на ракетните си сили".

Експертите заявяват, че Северна Корея "продължава да търси в чужбина, материали, технологии и научно-технически знания за тези програми, включително чрез киберсредства и съвместни научни изследвания".

Преди година експертната група съобщи, че Северна Корея е модернизирала ядрените си оръжия и балистичните си ракети, пренебрегвайки санкциите на ООН, използвайки кибератаки, за да подпомогне финансирането на своите програми. Тогава експертите отбелязаха, че Пхенян продължава да търси материали и технологии за арсенала си в чужбина, включително и в Иран.

"Кибератаки, особено срещу активи в криптовалути, остават важен източник на доходи" за правителството на Ким Чен-ун, се казва в новия доклад на експертите, които следят изпълнението на санкциите срещу Северна Корея.

През последните месеци Пхенян въведе различни оръжейни системи и заплаши, че ще отмени продължаващия от четири години мораториум върху тестовете на по-мощни оръжия, като например ядрени опити и междуконтинентални балистични ракети.

През януари бяха изстреляни рекордните девет ракети, а оръжията, които Северна Корея изпробва в последно време, включват разработвана в момента хиперзвукова ракета и ракета, изстрелвана от подводница.