"Виждам, че трима Руменовци са на терена. Като започнем от президента, който каза, че едни посредници се сменяли с други. Време е да каже кои са посредниците - и старите, и новите. След това Румен Петков, Румен Овчаров и накрая Бойко Борисов в цялата история.

Имам чувството, че някой губи едни лесни пари, които е получавал досега и започва да пищи. Но трябва да разберем все пак каква е истината, защото ако се сменят едни посредници с други посредници, това не е добре".

Така съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов коментира тази сутрин в ефира на Нова тв напрежението около бързата смяна на ръководството на държавното дружество "Булгаргаз", което управляващите обвиниха в провал да осигури евтин азерски газ.

Русия използва едностранната енергийна зависимост на България, за да може да ни изнудва - посочи още Атанасов. По думите му тази зависимост не е била преодоляна през годините, макар че е имало възможност.

Както е известно, миналата седмица президентът Румен Радев скастри правителството за рокадите в "Булгаргаз", като заяви, че когато прави такива промени, то трябва да "гарантира, че няма да има отново частни посредници  при доставката на газ и че ще се постигнат по-добри условия за България и по-добри цени".

Вчера пък "акапелно" с коментари излязоха първо бившият енергиен министър Румен Овчаров, а после и бившия премиер Бойко Борисов - за да обвинят новото ръководство на държавното дружество, че за точно три секунди е продало 60 000 MWh газ на Румъния и също заподозря завръщане на посредниците.

Вземайки повод от думите на Овчаров Борисов ги повтори и обвини новата власт в корупция.

А лидерът на АБВ и бивш вътрешен министър Румен Петков обвини властта, че се готви да сключи неизгоден договор за азерския газ на високи цени.

След обвиненията се наложи "Булгаргаз" да излезе с позиция на полуопровержение: "Цитираните в медиите количества природен газ категорично не отговарят на действително продадените от "Булгаргаз", които са 37 000 мегаватчаса. Тези количества са продадени с цел подобряване на финансовото състояние на дружеството, предвид завареното положение от новия съвет на директорите на "Булгаргаз". Не се уточняваше колко и кои са купувачите на газа и по какви цени са го закупили. 

На въпрос дали "тримата Руменовци" Атанасов визира като проводници на руските интереси у нас, той отвърна, че е посочил президента като източник на информацията за посредниците.

"Той е президент, добре информиран човек, службите работят за него. Ако има такъв корупционен риск, не само публично да каже едно изречение, ами нека да обясни кой кой е и ако става въпрос наистина за корупционен риск да се вземат мерки и той да бъде пресечен", призова съпредседателят на ДСБ.

И даде заявка, че от ДСБ ще се борят да няма посредници и "завесата да бъде вдигната".

"Русия, преследвайки своите стратегически интереси, винаги е търсила начин да провежда външната си политика чрез инструментите на енергетиката. Тези, които й помагат в България, трябва да излязат наяве. Ако някой си е позволил, да бръкне в кацата с меда, трябва да бъде ударен през ръката", посочи той.

И допълни:

"За една година България беше прекопана от изток на запад, за да бъде прекаран турския, руския, или както искате наричайте, поток. Българската държава плати 3 милиарда лева от бюджета си, за да прекара руския интерес през България. Парчето от този поток на сръбска територия е платена от "Газпром".

"Питам аз - кой обслужваше руските интереси" - зяви още Атанасов, визирайки строящата се от 12 години в мандатите на ГЕРБ газова връзка с Гърция.

Атанасов призова правителството да излезе с единна позиция по кризата в Украйна, защото усещал "едно шикалкавене". Призивът му дойде в контекста на въпрос дали преговорите с Русия за новите доставки на газ ще зависят от българската позиция, какъвто намек направи руската посланичка у нас миналата седмица. Все пак съпредседателят на ДБ посочи, че правителството има план за действие, а шикалкавенето било, според него, публично заиграване с русофилските настроения у нас.