Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер ще заеме пост в надзорния съвет на „Газпром“. Той вече има началнически позиции в „Северен поток“ АД и в „Роснефт“. Сега е номиниран за управленчески контрол и в „Газпром“, като общото събрание на държавната компания ще се състои на 30 юни.

Шрьодер трябва да заеме поста на Тимур Кулибаев – зетя на оттеглилия се казахстански президент Нурсултан Назърбаев.

Кандидатурата на 77-годишния бивш социалдемократи предизвика огромно възмущение в Германия.

„По-близо до Кремъл от началнически пост в „Газпром“ няма“, коментираха медиите.

„Вече е време да помислим за конкретно отнемане на привилегиите му на бивш канцлер. Той вреди на страната, на която е призван да служи и вместо това се оставя да му плащат авторитарния лидер на друга държава“, настоя Мари-Агнес Щрак-Цимерман от либералната Свободно-демократична партия. 

Подобно мнение изказа и Щефан Мюлер от Християн-социалния съюз.

„Поведението на Герхард Шрьдоер вреди на Германия. Трябва надпартийно да решим за отнемането на привилегиите му“, написа той в туитър.

Политикът предложи и да се състави правилник за поведението на бившите канцлери, в който да се слагат ограничения на това какви длъжности могат да заемат. 

Съюзът на данъкоплатците поиска незабавно да му бъдат отнети автомобила и сътрудниците, които му се полагат от държавата и се заплащат от бюджета.

Шрьодер вече предизвика огромното възмущение на политиците в Германия, най-вече в своята партия – ГСДП, след като критикува Украйна, че предизвиква военна агресия и обвини НАТО за струпването на руски войски по границата с Украйна.

„Той вреди на имиджа на Германия, на своята партия и на цялата германска политика“, критикува го бившият премиер на Бавария Едмунд Щойбер.