Министърката на правосъдието Надежда Йорданова е отказала да се яви, за да даде обяснение в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) какви сигнали има в управляваното от нея министерство срещу главния прокурор Иван Гешев. 

Аргументът на Йорданова е, че била викана в служебно помещение на КПКОНПИ на основание устройствения правилник на комисията, а властническите правомощия, произтичащи от този нормативен акт, можело да важат само за работници и служители на КПКОНПИ. Тъй като тя не е подчинена на Сотир Цацаров, тя отказва да се яви. КПКОНПИ публикува писмото на правосъдния министър.

Пресцентърът на КПОНПИ публикува и следното:

За улеснение на министър Йорданова, Пресцентърът публикува и текста на чл. 26 ал. 1 от ЗПКОНПИ, както и на 104 ал. 1 т. 5 от този закон, с уточнението, че независимо от временното й качество на министър на правосъдието, тя продължава да е гражданин /физическо лице/.

 Чл. 26. (1) При изпълнение на правомощията си по този закон органите по чл. 16, ал. 1 и 2 могат да искат съдействие, сведения и документи, включително в електронен вид, от държавните и общинските органи, търговците, кредитните институции, от нотариуси и съдебни изпълнители, както и от други физически и юридически лица.

Чл. 104. (1) Оперативно-издирвателната дейност се извършва чрез:

………………………………………..

5. вземане на обяснения от граждани.

Надежда Йорданова била призована, тъй като не отвърнала на писмената покана да даде заверени копия от сигналите, които тя спомена пред медии. 

Преди седмица КПКОНПИ започна проверка по сигналите на Йорданова и поиска заверени копия от тях и друга налична информация в Министерството на правосъдието. Днес обаче от комисията съобщават, че не са получили нищо и затова са поканили министъра.