Специализираната прокуратура образува досъдебно производство във връзка със сигнал за относно придобиване на българско гражданство по натурализация чрез инвестиции, т. нар. "златни паспорти". Това обясни днес говорителят на спецобвинителите Христо Кръстев, като призна, че сигналът идва от Хамид Хамид - ДПС.

ДПС анонсира акцията на 4 февруари в кулоарите на парламента, а днес вече досъдебното производство е факт.

Държавното обвинение смята, че в периода 2015-2021 г. е съществувала организирана престъпна група с користна цел, като евентуално в нея са участвали и служители на Българската агенция за инвестиции.

Кръстев отказа да отговори поименно - ще бъде ли обвинен шефът на агенцията Стамен Янев, както и не отговори на въпрос: дали, както пише в съответните медии - Янев е близък на премиера Кирил Петков и ще бъде ли привикван последният наразпит.

Подробностите съобщиха от държавното обвинение на брифинг.

Кръстев каза и че обвинението засега е само за ОПГ, създадена с користна цел - без да уточни по кои членове са били същинските престъпления (прокуратурата има това право - да обвини само за участие в банда, без да посочва за какви деяния е "бандата", б.р.).

По-рано днес бе съобщено, че прокурори са влезли в Българската агенция по инвестиции, чийто изпълнителен директор е Стамен Янев, в дирекция "Българско гражданство" в Министерство на правосъдието, оглавявана от възстановената от съда Катя Матева (която си е взела дълъг болничен),   в дирекция "Миграция" в МВР и в Министерството на икономиката. Вероятно оттам се изземват документи.

Според сигнала на ДПС:

"... Над 120 лица, основно китайци, част от които от специалните разузнавателни служби на Китай, и руснаци, са получили пребивавания, като са използвали едни и същи пълномощници, превъртали са едни и същи суми през една банка от един на друг и само на фотокопия от тези извлечения са получавали пребивания от 2015 до 2021 г."

Върховната административна прокуратура обяви вчера, че прави проверка по сдъщия сигнал за "златните" паспорти.