Върховната административна прокуратура прави проверка по сигнал, касаещ т.нар. "златни паспорти". От държавното обвинение съобщиха, че сигналът е подаден от депутат от ДПС.

В сигнала се твърди, че процедурите, свързани с издаването, са прилагани спрямо лица от Китай и Русия.

Любопитно е, че на 12 януари правосъдната министърка Надежда Йорданова внесе в МС предложение за премахването им, но тогава не се е чуло да има разследване.

Сега прокуратурата е възложила допълнителни действия на ДАНС, правосъдното министерство, Агенцията за инвестиции и дирекция "Миграция". Четирите институции трябва да проверят всеки един от случаите, описани в сигнала, става ясно от публикуция на фейсбук страницата на държавното обвинение.

Ако бъдат установени нарушения, от прокуратурата съобщават, че ще информират за казуса президента, който има право да отмени натурализацията на българско гражданство. При открити престъпления ще бъде уведомена и съответната компетентна прокуратура.

Възможността за гражданство срещу инвестиции бе въведена през 2013 г. от кабинета „Борисов 1“. После през 2021 г. ДПС и ГЕРБ запазиха това положение, като хората на Борисов помогнаха да бъдат одобрени в парламента промените в Закона за българското гражданство, внесени от Йордан Цонев. Така бе уредено чужденци да вземат българско гражданство, ако вложат 1 милион лева в капитала на местна фирма, която работи по приоритетен проект, а самите те са получили разрешение за постоянно пребиваване преди най-малко година.

Не е тайна, че това се е превърнало в алъшвериш и паспорти се издават на, меко казано, спорни лица, които често изобщо не разполагат с такива пари - те се депозират само временно.

Идеята за премахването на мъглявите разпоредби е още на бившия служебен министър Янаки Стоилов, който внесе законопроект, но той не можа да бъде разгледан, защото изтече мандатът на кабинета му.

Любопитно е, че в т.нар. антикорупционни мерки, които предлага шумно ДПС напоследък (и които анонсира даже от Брюксел) една от първите е именно премахването на златните паспорти, защото били люпилня за корупция.

 
От еврочленките златни паспорти издаваме само ние, Малта и Кипър. България често е обект на критики от западните партньори заради това.