Заседанието на комисията по енергетика към Народното събрание бе засекретено след решение на управляващото мнозинство. Причината -  разискване на скандала с продажбата на газ от "Булгаргаз" към посредници, изнесли го по-късно в чужбина и обвиненията, че новото ръководство на държавното дружество е работила в полза на частен интерес. 

Извънредното заседание бе поискано днес от ГЕРБ и ДПС, а представителите на предишните управляващи начело с Делян Добрев и Теменужка Петкова, дадоха яростен отпор на засекретяването на комисията. Според тях нямало нищо тайно в това да се знае кои компании  са участвали в сделката. Тук основното подозрение е, че се смята, че една от тези фирми посредници може би е "МЕТ Енерджи Трейдинг" - близка до "Газпром" компания, от която дойде новият шеф на "Булгаргаз". 

Всъщност самият нов директор на "Булгаргаз" Иван Топчийски призна в кулоарите, че бившата му компания е купила определени количества газ. 

Тази теза бе хвърлена в пространството вчера от Румен Овчаров, който и е първоначалният автор на информацията. От казаното от него в събота обаче се оказа, че има неверни неща. Например - вече е ясно, че съмнителните обеми не са 60000 MW/h, а 37 000 MW/h. Освен това не става дума за теглене на газ от Чирен. Това бе потвърдено и от шефа на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов днес. 

Основното искане на ГЕРБ е да се накаже новото ръководство, защото предишният директор Николай Павлов, бил уволнен по същите обвинения - че е продавал газ през посредници в Ръмъния. Всъщност Павлов бе обвинен, че е продавал газ чрез посредници в Румъния, но газ, който е изтеглен от газохранилището в Чирен, а не такъв, който е останал от деня. 

Освен това, той бе уволнен, заради подозрения, че не е направил всичко възможно страната да получи пълните количества азерски евтин газ насред брутална енергийна криза. 

В крайна сметка, днес управляващото мнозинство успя да закрие комисията с неясни аргументи, сред които възможността да се получат секретни даннни от ДАНС и КЕВР.

От ГЕРБ пък обещаха на медииите да разкрият всичко след комисията.  Точно така и направиха, но така и не се разбра какво е казано на заседанието. Логично - защото е секретно.

"Тази комисия беше пародия, защото зам.-министърът, шефът на "Булгаргаз" и шефът на газовата борса се оказва, че нямат допуск до класифицирана информация. Но пък знаят кои са фирмите, купили газ. Единствената полезна информация, която дойде бе от ДАНС - казаха ни фирмите, но ние не можем да ви ги кажем на вас", обяви след заседанието Делян Добрев. 

Министърът на енергетика Александър Николов не присъства на заседанието, защото е извън страната, но обещал да се яви в комисията като се прибере. 

От ГЕРБ, от своя страна, продължават да твърдят, че целта на новите управляващи била да се измести "Булгаргаз" от пазара, на който иначе е почти пълен монополист с пазарен дял от над 95%, и на нейно място да се появят частни посредници. Това щяло да вдигне цената на газа с 30% повече за крайните потребители, твърди Делян Добрев.