Великобритания обучава украинската армия да окаже ожесточена съпротива в случай на руска агресия.

Това заяви премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън след среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„Украинската армия не е много голяма, но ще окаже сериозна съпротива. В подготовката си за нещо катастрофално тя е подпомагана с обучение от Великобритания още от 2014 г.“,каза той.

И допълни, че през последните 2-3 месеца страната му е изпратила в Украйна противотанкови оръдия и мини. Но допълни, че армията на Киев и без това ги притежава в достатъчно количество.

„Не мисля, че решението вече е взето“, отговори Джонсън на въпрос дали според него руският президент Владимир Путин е решил да нападне Украйна.

Премиерът обаче веднага добави, че това не означава, че няма да се случи нещо катастрофално:

„Искам да кажа, че ще бъде абсолютна катастрофа, ако се стигне до сериозно кръвопролитие на украинска земя. Знам, че хората в Русия трябва да се замислят над това. Знам, че в Кремъл и в цяла Русия би трябвало да се чудят дали наистина си струва да проливат кръвта на руските войници във война, която според мен би била катастрофална и много скъпа икономически за Русия. Сега е моментът да се помисли за друг изход.“

Същевременно от думите му стана ясно, че дори НАТО не трябва да решава бъдещето на една страна, без да я пита:

„НАТО се съгласи, че всяка страна сама трябва да избира съюзите за сигурност, в които за членува. Трябва да се съпротивляваме и противопоставяме на това съдбата на страните да бъде решавана от шепа велики сили. Това се отнася и за НАТО, а не само за Русия.“

Лондон е предложил да изпрати допълнителни военнослужещи, бойни кораби и самолети по целия източен фланг на алианса, каза още Джонсън. И допълни, че Обединеното кралство смята да увеличи броя на корабите си в Черно море.

НАТО ще обсъди идната седмица изплащането на бойни круби на югоизточния си фланг, заяви Йенс Столтенберг. Това ще стане на срещата на министрите на отбраната на страните членки. Тя ще се състои на 16 и 17 февруари в Брюксел.

Руското военно струпване край Украйна е епосан момент за европейската сигурност, смята Столтенберг.

„Броят на руските сили се увеличава. Времето за предупреждение за евентуална атака намалява“, предупреди той.

И отново заплаши Москва със сериозни икономически последици от санкции, ако предприеме военна офанзива срещу Украйна.

Столтенберг изпратил писмо до руския външен министър Сергей Лавров, в което кани страната му да продължи диалога в рамките на Съвета „НАТО-Русия“.