Президентът на САЩ Джо Байдън призова американските граждани в Украйна да я напуснат сега, защото Вашингтон няма да прати войски да ги евакуират при руско нахлуване, предадоха световните медии.

В същото време деветчасови разговори на т. нар. Нормандска четворка (Германия, Франция, Русия и Украйна) в Берлин снощи останаха безрезултатни, като страните в тях останаха на несъвместимите си позиции.

Руско-беларуските учения в Беларус продължават и 130 000 руски войници остават струпани край границите на Украйна.

Байдън заяви, че гражданите на САЩ трябва да напуснат Украйна сега и че той няма да изпраща американски военни, за да ги евакуират в случай че Русия нахлуе, защото това би могло да предизвика световна война, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Нещата могат да излязат извън контрол много бързо в Украйна", заяви Байдън в интервю за Ен Би Си.

"Когато американците и руснаците започнат да стрелят един по друг, тогава ние се озоваваме в един много различен свят", каза Байдън, предаде Франс прес.

"Американските граждани трябва да заминат, те трябва да заминат сега. Ние си имаме работа с една от най-големите армии в света", заяви Байдън, визирайки руската армия.

Държавният департамент също препоръча на намиращите се в Украйна американци незабавно да напуснат тази страна. Препоръката, качена на сайта на ведомството, гласи да не се пътува до Украйна, а онези американци, които вече са там, да напуснат сега тази страна, като използват пътнически или частни полети.

На онези, които все пак решат да останат в Украйна, Държавният департамент препоръчва да бъдат изключително предпазливи в случай на престъпност, граждански бунт и потенциални бойни операции, ако Русия предприеме военни действия. В предупреждението се подчертава, че някои райони на Украйна са с повишен риск. 

Междувременно, представители на Украйна и Русия се срещнаха за втори кръг от разговори в така наречения Нормандски формат, в който Германия и Франция са посредници. Разговорите целят разрешаване на кризата около Източна Украйна, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

След края на срещата, продължила девет часа в Берлин, руският представител в разговорите Дмитрий Козак каза, че посредниците не упражняват натиск върху Киев да изпълнява своята част от отговорностите съгласно минските договорености. Козак заяви, че украинската страна интерпретира мирния план различно от руската страна. Той разкритикува украинското правителство за това, че е отказало диалог със сепаратистките лидери на самопровъзгласилите се за независими Донецка и Луганска области в Източна Украйна.

Украинският преговарящ Андрий Йермак също каза, че разговорите не са довели до напредък по спорните въпроси, но припомни, че от няколко дни има пълно прекратяване на огъна, което той нарече "много силен резултат".