Кризата между Русия и Украйна е "в най-опасния си момент" и евентуална война ще бъде "абсолютно бедствие", заяви днес британският премир Борис Джонсън на среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел, предаде Би Би Си.

На среща в Москва британската външна министърка Лиз Тръс и руският ѝ колега Сергей Лавров сблъскаха остро диаметрално различни позиции по въпроса, докато в Беларус, на няколко десетки километра на север от украинската граница започнаха най-големите руско-беларуски съвместни военни учения от края на Студената война насам.

Джонсън каза, че разузнавателната информация за възможно руско нахлуване в Украйна "остава мрачна".

Руски стратегически бомбардировачи Ту-22 се готвят да излетят от база в Беларус днес 10 февруари 2022 г. Снимка АП / БТА

"Ако Полша е заплашена, всички сме заплашени", заяви по-късно днес Джонсън на съвместна пресконференция с полския премиер Матеуш Моравецки във Варшава, втората спирка от днешната му европейска обиколка. 

Малко преди него в Полша се приземиха 350 британски войници - допълнителен контингент към силите на НАТО в страната. Заедно с тях пристигнаха и американски изтребители Ф-15, съобщи Министерството на отбраната, без да уточнява техния брой.

Джонсън заяви, че ако Русия нахлуе в Украйна, трябва да има пакет от автоматично влизащи в сила санкции срещу Москва, включително върху газопровода "Северен поток-2".

"Няма да приемем свят, в който силният съсед може да заплашва или да напада своите съседи", добави Джонсън.

"Предадох ясно послание на министър Лавров, че Русия трябва да намали напрежението, да зачита суверенитета на Украйна и да се ангажира в сериозни преговори - написа Тръс в Туитър след срещата си с Лавров. - Ако Русия е сериозна, че няма да нахлува, трябва да видим, че войските се оттеглят. Военното струпване е неопровержима заплаха за Украйна".

Би Би Си определи пресконференцията на Лавров и Тръс като "ледена" и цитира руския първи дипломат да обвинява Запада, че подклажда "истерия".

"Евентуална война в Украйна би била катастрофа за руския и украинския народ и за европейската сигурност, каза Тръс. - Има алтернативен път, дипломатически път, който дава възможност да се избегнат конфликти и кръвопролития".

Тя припомни, че НАТО е предупредила, че "руско нахлуване в Украйна ще има масивни последиции на жестока цена". Тръс призова Русия да избере пътя на дипломацията и "да остави реториката от Студената война". 

"Идеологизираните подходи, ултиматумите и заплахите не водят доникъде", заяви Лавров в началото на срещата си с Тръс, предаде Франс прес.

Той изрази съжаление, че "мнозина наши западни колеги" предпочитат тази форма на комуникация.

Ако Лондон има желание да подобри отношенията си с Москва, "ние естествено ще отвърнем по същия начин, защото няма как да сме доволни от отношенията помежду ни, които са в най-ниската си точка", каза руският външен министър.

Лавров определи разговора с Тръс като "разговор с глухоням", предаде ТАСС, цитирана от БТА.  По думите му британските му колеги или не са запознати, или напълно игнорират подробните разяснения на Русия по украинския въпрос. Според него не само руските власти опровергават плановете за предполагаемо нахлуване в Украйна.

"Подобни твърдения има и в Пентагона. Неотдавна четох за това. А там хората са сериозни и наблюдават със спътници всичко, което се случва, подчертавам, на нашата руска територия. Подобни изявления прави и министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников, а президентът (на Украйна Володимир) Зеленски призовава да няма паника", продължи Лавров.

Той предположи, че Зеленски е нужен на Запада само като инструмент, с който да извади Русия от равновесие.

Руски зенитно-ракетни комплекси С-400 излизат на позиция по време на съвместните руско-беларуски учения в района на Брест днес. Снимка АП / БТА

Междувременно министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников днес призова международната общност да предприеме строги мерки срещу Русия, включително ограничаване на достъпа до пристанища за руски кораби, в отговор на военни учения на руския военноморски флот в Черно море, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Дания и САЩ започнаха преговори по ново споразумение за отбрана, което може да включва разполагането на американски войници и военно оборудване на датска територия, съобщи днес министър-председателката на Дания Мете Фредериксен, цитирана от Ройтерс.

Вчера словашкият парламент одобри подобно споразумение със САЩ, което предвижда те да използват две словашки военни летища.