„Като министър-председател, бях извикан от прокуратурата и входирах информация за 19 души. Исках да съм сигурен, че прокуратурата обръща внимание и не ги пропуска. В Брюксел казах, че са 20 души. За 19 бяхме събрали медийни публикации, а на 20-ия ги предадохме”.

Това обяви премиерът Кирил Петков в петък по време на парламентарния контрол на въпрос на депутата от ДПС Йордан Цонев. Под 20-ия министър-председателят даде да се разбере, че има предвид главния прокурор Иван Гешев, за чиято оставка настояват от управляващото мнозинство.

Докато Петков отговаряше на Цонев, двамата влязоха в остра размяна на реплики като се обвиниха няколко пъти взаимно в лъжа.

Цонев: Странно какъв е бил филтърът

Цонев искаше подробности за принципа на събиране на имената, които Петков представи в прокуратурата. Доста предвидимо той не пропусна да се поинтересува дали, ако те са вадени от гугъл (според думите на началничката на кабинета на премиера Лена Бориславова - бел. ред.), оттам не се е появило и името на Иво Прокопиев.

"В крайна сметка той затова е гугъл, за да може оттам да се информираме какви са темите в обществото", каза иронично депутатът от ДПС. Той обяви за банални твърденията за Делян Пеевски.

След което продължи, че в гугъл имало много информация за Прокопиев по спорни въпроси.

"Съдържа ли се името му в списъка? Ако не, странно какъв е бил филтърът", попита той.

Въпросът си Цонев обясни с вълненията на избирателите на ДПС - те много искали да знаят истината за Прокопиев.

Петков: Всички са под един аршин

„Всички са равни пред закона. Няма наши, ваши, трети...Моля ви, ако имате ясни сигнали за което и да е лице, включително и Прокопиев - радвам се да ми ги предадете. Оттук нататък всички ще са под един аршин”, беше отговорът на премиера.

Той коментира и присъствието на Пеевски в списъка като отбеляза, че преди правителството на САЩ да включи някого в "Магнитски" прави проверки на много нива и всичко минава през различни филтри.

 
По-късно в кулоарите на парламента Петков обяви, че е инструктирал специалните служби да проверяват всички сигнали, които получават - "от мен няма да има никакви спирачки". 

"Има повече вяра на US администрацията, отколкото на нашата прокуратура"

"Истината е, че преди правителството на Америка да вземе и да сложи хора в листа "Магнитски", това минава през много голям филтър. Първо, трябва да има информация от посолството, после трябва да мине през администрацията на Белия дом, след това да се оцени дали ще донесе дипломатически скандал и едва тогава лицата се слагат в листа "Магнитски" и се обявяват. Знам, че вие обжалвате.

Шансът цялата американска администрация да се е объркала винаги съществува, но аз лично, за съжаление, имам повече вяра на тях, отколкото на прокуратурата в този момент. Защо? Защото тя се управлява непрозрачно и нейната ефективност е доказано лоша", каза още Кирил Петков.

"Ние сме много институционална партия. Искаме да се държим като председател на Република България, да не лъжете, да няма основания да ви наречем "марионетки на кръга "Прокопиев". Аз ще ви ги дам тези данни, но нямате никакво основание да излезете тук и да кажете, че не ги знаете", отговори Цонев.

След което нападна Петков: "Не аз съм уличен в лъжи, Вие сте уличен в лъжи. Конституционният съд Ви уличи в лъжи, всеки ден Ви уличава“. 

Самият Цонев също получи контра обвинение в лъжа.

„Никога не сте чували от мен думите „Не закачайте този или онзи кръг". Аз съм министър-председател на цяла България. Това е чиста, откровена лъжа. Единствения кръг, който закачаме и ще го закачим много здраво, това е кръгът на крадците", реагира Петков и се зарече, че данъците на хората вече няма да се разпределят през едни и същи кръгове.

След като слезе от трибуната Петков се спря пред Цонев и Пеевски, който присъстваше на първия ред на групата на ДПС и размени няколко думи. По-късно в кулоарите на парламента премиерът обясни, че говорил за т. нар. златни паспорти.