Списък с 19 имена от близкото и далечно минало, спрягани в различни корупционни схеми занесе днес премиерът Кирил Петков в прокуратурата. Както е известно, той бе призован, за да сподели какво знае, ако има данни за потенциални престъпления.

Преди ден Петков вече обяви част от имената - като отговор на заявката на хората на Иван Гешев да го привикат на разпит. Сред тях - Делян Пеевски, бившият следовател Петър Петров - Петьо Еврото, Христофорос Аманатидис - Таки и др., а днес добави и Младен Михалев - Маджо.

"Очаквам прокуратурата да си свърши работата, обществото има нужда от справедливост. 

Дадох информацията, която носех с мен. Главното време бе заето от описа на всички публични документи, които носех. 

Изразих моето чувство, че българското общество и правителство не са доволни от резултатите от работата на прокуратурата. Надявам се, че данните, които съм предоставил, че фокусират прокуратурата. Искаме да сме сигурни, че няма човек над закона, независимо кой е той."

Това каза премиерът на излизане.

 

Стана ясно, че премиерът не носи папка със събрана, например, от службите информация, а с публична такава. "Едни и същи имена се въртят", посочи.

И допълни:

"Тази информация съм сигурен, че и прокуратурата я има. За мен една прокуратура би трябвало сама да може да направи това домашно. Ако имат нужда от помощ, ето тук съм."

На въпрос приема ли привикването си днес като натиск, посочи "не". Приемал го като "излишен пиар". Но пък от друга страна бил доволен, че "тези имена, говорени в кулоари, коридори и журналистически разследвания, но никога от прокуратурата" ще се завъртят отново в публичното пространство.

"Аз не съм тук да кажа кой е виновен и кой не е", допълни още Кирил Петков, който вчера бе обвинен от прокуратурата, че й оказвал медиен натиск.

"Въпросът е дали прокуратурата е направила всичко възможно да сме сигурни като общество, че имаме правосъдие" - заяви накрая Петков.