Още в предизборната кампания две от партиите в управляващата коалиция изразиха амбиции да правят сериозни промени в медийните закони у нас - и сега се активизираха, въпреки множеството други задачи, с които са се заели.

В края на януари депутати от "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ" започнаха дискусия за фалшивите новини и жълто-кафявите медии у нас в ресорната парламентарна комисия за култура и медии. Водещият комисията Тошко Йорданов обеща и промени в твърде остарелия Закон за радиото и телевизията, и нови идеи за борба с фалшивите новини.

А с приключването на мандата на трима от състава на Съвета за електронни медии започна и спор за постове в коалицията - кой ще отиде на двете позиции от парламентарната квота в СЕМ. Този СЕМ, който съвсем скоро ще избира нов директор на БНТ - и може да премахне предсрочно сегашния - Емил Кошлуков, на когото от ИТН са набрали отдавна.

В САЩ пък имат свой казус - бойкотирането на услугата Spotify заради най-слушания подкаст в света - този на Джо Роугън, който според двама музиканти разпространява опасна дезинформация. Кой точно е журналист и какво точно е медия?

В новия епизод на Z-Каст тази седмица на линия е политическата репортерка на Клуб Z Пламена Игнатова, която следи темата отблизо. 

И тя не опира само до обществените медии - защото управляващите имат желание да променят и закони, които ще имат ефект върху частните.

Ще бъде ли променен начинът, по който се раздаваха обществени пари и се контролираха медиите у нас? Ще се премахне ли безмисления "Закон на Пеевски", който не направи нищо за изясняване на собствеността на медиите? Всъщност, има ли начин държавата да подобри медийната среда у нас и кой е отговорен - политиците, медиите или читатели, слушатели и зрители?

Чуйте повече в новия, 69-ти епизод на Z-Каст:

 

Можете да слушате Z-Каст в SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.