Атанас Атанасов срещу Цецка Бачкова.

Това са двете кандидатури за председател на "Демократи за силна България" (ДСБ). Националният съвет на партията, която е в състава на коалицията "Демократична България" (ДБ), се събира днес, за да избере ръководство. Делегатите, които се очаква да се съберат в Зала 3 на НДК, са около 550 души.

Но какво е разпределението на силите?

Атанас Атанасов е сегашният лидер на ДСБ.

В устава на ДСБ е записано свикване на Национално събрание в срок от до три месеца след провеждането на парламентарни избори - за избор на ново ръководство.

Номинациите приключиха и на финала остават Атанасов и Бачкова, която в момента е един от тримата му заместници в партията. И евродепутатът Радан Кънев, който също е зам.-председател, имаше номинации (от Сливен и Бургас), но обяви, че няма да участва в надпреварата. 

Бачкова се самоиздигна, въпреки че се очакваше, ако някой я номинира, това да е 24 МИР - София. Тя изпадна в последния момент от листите на ДСБ за вота през ноември - за 24 МИР - по решение на Атанасов, като се очакваше да е водач, по нейно собствено настояване. След което от същия МИР подеха кампания по искане на оставката на лидера. И затова не е изненада, че сега се изправя срещу лидера.

Според проучване на Клуб Z се очаква генералът да спечели, като Бачкова получи между 60 и 90 гласа на "конгреса".

Гласуването е тайно, с бюлетини. Печели този, получил гласовете с обикновено мнозинство. От ДСБ посочват, че за честността на вота ще следят наблюдатели.

Самият Радан Кънев няма да присъства, тъй като е карантиниран и е в Брюксел. Ще участва в Националното събрание онлайн. Като евродепутат той е делегат по право. В партията е възникнал казусът може ли да упълномощи някой да гласува от негово име. Пред Клуб Z той посочи, че според него това би било против устава и не е правил такива постъпки към мандатната комисия, която може да разреши казуса.

Очаква се след избора, ако Атанасов бъде преизбран, Бачкова, както и третият заместник - Димитър Сяров да загубят позициите си на зам.-председатели и да бъдат заменени с част от областните управители от ДСБ.

Основни водещи на конгреса ще са Йордан Иванов (областен управител на Пловдив) и Людмила Илиева (Велико Търново), ще им помагат Любен Иванов и Катя Панева (съответно Видин и Хасково).

Очаква се Радан Кънев да запази позицията си на заместник-председател.