Русия може да не дочака края на олимпиадата в Пекин. Москва в момента има достатъчно сили, за да извърши голяма военна операция срещу Украйна и нападението може да започне "във всеки един момент", каза в петък вечер съветникът в Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан, цитиран от Ройтерс.

Съливан не да даде конкретни доказателства, но подчерта, че всички американци, които още са в Украйна, трябва да напуснат в следващите 24-48 часа, защото руско въздушно нападение ще затрудни заминаването им. Американското разузнаване смятало, че руският президент Владимир Путин може да нареди нахлуване преди края на зимните Олимпийски игри в Пекин и че е възможно много бързо нападение срещу украинската столица Киев.

Съливан даде брифинга след като президентът на САЩ Джо Байдън проведе видео разговор по защитена линия с трансатлантическите лидери от Белия дом и потърси съюзническо единство в условията на влошаваща се ситуация.

Остава неясно, каза Съливан, дали Путин е дал окончателна заповед за започване на нахлуване. Съливан съобщи, че очаква Байдън да говори по телефона с Путин за кризата.

На разговора на Байдън с лидерите на съюзничeски държави участниците изразиха тревога от струпването на руски войски около Украйна и заявиха желание за дипломатическо решение на кризата, предаде Ройтерс, информира БТА.

Лидерите "потвърдиха своята подкрепа за суверенитета на Украйна", съобщи Белият дом след видеоконферентния разговор, в който участваха канадският премиер Джъстин Трюдо, председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц, британският министър-председател Борис Джонсън и други.

В. "Политико" съобщи, като се позова на запознати източници, че в разговора Байдън е казал, че Русия може да нападне Украйна на 16 февруари. Според изданието Вашингтон е информирал своите съюзници, че подобно нападение може да бъде предшествано от ракетни удари и кибератаки.

Европейски представители, цитирани от вестника, обаче са споделили различно виждане. Британски служител е казал - "ние имаме различно тълкуване" на разузнавателните данни за датата 16 февруари. Двама дипломати от Европейския съюз са изразили още по-скептично мнение, като единият е заявил, че "те все още отказват да приемат това". По думите му "то би било такава грешка на Путин".

"Войната има висока цена, Украйна ще се бие с всички сили", е казал той.

Държавният департамент на САЩ ще обяви днес, че целият персонал на посолството на страната в Киев трябва да напусне Украйна на фона на опасенията от руска инвазия, казаха представители на американските власти, цитирани от Асошиейтед прес. Засега няма коментар от Държавния департамент.

Редица американски съюзници призоваха своите граждани да напуснат Украйна. Сред тях са Великобритания, Латвия и Норвегия. Израел съобщи снощи, че евакуира роднините на служителите на посолството си в Киев. Като причина беше посочено "изострянето на ситуацията", очевидно препратка към кризата между Украйна и Русия, предаде Ройтерс. Нидерландия и Южна Корея препоръчаха на гражданите си да напуснат Украйна.

Норвежкото разузнаване: Всичко вече е готово за широк спектър от руски военни операции

Всичко вече е готово от операционна гледна точка за широк спектър на руски военни операции срещу Украйна, каза днес ръководителят на норвежкото военно разузнаване вицеадмирал Нилс Андреас Стенсьонес и отбеляза, че крайното решение зависи само от Кремъл, предаде Франс прес.

Руснаците "притежават всичко, от което имат нужда, за да преминат към действия, от ограничено нахлуване в Източна Украйна през ограничени атаки навсякъде срещу Украйна до мащабно нахлуване и в крайна сметка окупация на цяла Украйна или на части от нея", каза вицеадмиралът.

"Сега за първи път от президента (Владимир) Путин зависи да избере, дали иска да го направи или не", допълни шефът на норвежкото разузнаване.

Стенсьонес направи изказването при представяне от основните норвежки служби за сигурност на годишна оценка на рисковете пред скандинавската държава, която е членка на НАТО.

Според него "повече от 150 000 руски бойци" към момента вече са струпани по украинската граница, заедно с "най-модерните оръжия" на Русия и цялата необходима логистика.
"Много е трудно да се каже, дали евентуална (атака) е вероятна или невероятна, защото зависи изцяло от решението на руския президент", допълни вицеадмиралът.

Днес Путин и Байдън трябва да говорят за Украйна

Разговор по телефона за напрежението в Украйна е имало и между най-висшите военни на Русия и САЩ, предаде Ройтерс, като се позова на агенция Интерфакс.

Началникът на генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов и председателят на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили Марк Мили са обсъдили международната сигурност, съобщи министерството на отбраната на Русия. Изявлението не съдържа повече подробности.

Президентите на САЩ и Русия, Джо Байдън и Владимир Путин, ще разговарят по телефона днес, каза представител на Белия дом, цитиран от Ройтерс. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че разговорът ще е тази вечер московско време.

Над 30 руски бойни кораба излязоха на маневри край Крим

Над 30 руски бойни кораба започнаха тренировъчни маневри близо до Кримския полуостров като част от по-големи военноморски учения, предаде Ройтерс, като се позова на Черноморския флот на Русия. Целта на маневрите е да бъде отработена отбраната на крайбрежието на полуострова, базите на Черноморския флот, икономически обекти и морските комуникации, пише в съобщението.

През януари Русия обяви, че ще проведе през февруари и март големи военноморски учения от Тихия до Атлантическия океан, припомня Ройтерс. Агенцията определя маневрите като поредната демонстрация на сила от страна на Москва, чиито въоръжени сили се активизираха от началото на ескалацията на напрежението със Запада.