Съединените щати и Европейският съюз са почти готови с обширен пакет със санкции, които ще наложат на Русия, ако тя нападне Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на американски и европейски официални източници.

Наказателните мерки не предвиждат изключване на Русия от международната система за финансови плащания СУИФТ (SWIFT). Те обаче може да засегнат руските банки с държавно участие ВТБ и Сбербанк. Други възможни санкции са насочени срещу руския износ и конкретни олигарси, казаха три източника, запознати с обсъжданията.

Изключването на Русия от СУИФТ не се обсъжда поради сериозни възражения от страна на европейски държави.
Що се отнася до ВТБ и Сбербанк, министерството на финансите на САЩ вече им наложи санкции след анексията на Крим от Русия. Двете водещи руски банки например имат ограничена възможност да набират капитал в Съединените щати. Обсъжданите санкции обаче биха имали много по-сериозни последици.

Вчера Съединените щати предупредиха, че Русия е струпала около Украйна достатъчно войски, за да започне настъпление.
Остава неясно дали руският президент Владимир Путин е издал заповед за атака, уточни съветникът в Белия дом за националната сигурност Джейк Съливан. В същото време той увери, че инвазията може да започне "във всеки един момент".

Евентуалното руско военно нахлуване в Украйна може да започне с удар по въздуха, допусна Съливан. Затова той призова американците, които все още са в тази страна, да я напуснат в следващите 24-48 часа, защото едно въздушно нападение ще затрудни заминаването им.

Съливан не представи конкретни доказателства в подкрепа на своите твърдения, отбелязва Ройтерс, информира БТА.