"Само с шега, със закачка. Така ще го коментирам списъка."

Това обяви бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов от Сливен, където беше на среща с партийния актив. Фокусът на събирането - припомняне на успехите на бившите управляващи, критики за действията на сегашната власт и призиви към членовете на ГЕРБ, че трябва да са горди от свършеното от партията.

Борисов с насмешка коментира списъка с 19 имена, които премиерът Кирил Петков предаде на прокуратурата преди дни. Сред тези имена е и самият Борисов. Той обясни как младежите на ГЕРБ били направили също списък, а на първо място в него бил финансовият министър Асен Василев, за когото "ми то в гугъл пише страшни работи за него".

"Държава на списъците", възмути се Борисов. После се върна към 1944-45 г. когато "така със списък изтрепаха цвета на нацията". 

"То в гугъл и вашето име да напиша, госпожо, сигурно ще излезе нещо. Гугъл не е за четене. Там има и от жълтите медии...", обърна се той към една партийните активистки.

След което съжали как обсъждането на списъка отнемало огромен ресурс от медийното време и така не се чувало за важни теми.

Борисов се спря и на енергийни теми, по традиция, с акцент върху скандала с "Булгаргаз" и засекретеното по темата заседание на енергийната комисия на парламента.

"Защо енергийната комисия засекрети заседанието си? Какво тайно има? Да не кажат имената на някоя компания - за 30 секунди са изкарали милион. Що скрихте тези хора?", каза той.

"Ако Румен Овчаров говори глупости и аз като папагал ги повтарям, да го кажат на тази комисия", продължи.

След което обясни, че по темата за нулевата корупция, че и "аз навремето съм говорил същите фрази, същите работи".

„Държавният дълг сега расте. Взимат се милиарди, които ние трябва да връщаме. Капанът е огромен”, коментира той темата за бюджета. Според него, ако управляващите продължат да управляват по този начин, „догодина вече ще има списъци и на Интерпол”.

„Създават какафония и хаос. Как ще го оправят следващите? Първо трябва да намалят разходите, после да компенсират за цените на тока и газа”, каза още Борисов.

Насмешлив коментар имаше и за предложения в плана за възстановяване, който вчера беше на обществено обсъждане във финансовото министерство.

"Безумие - ще се греем с бадеми. Толкова иновативно. "Мариците" ще работят сезонно. Лятото миньорите ще стават сервитьори, бармани.

От 15 октомври няма ново написано в плана", посочи той.

Борисов благодари на американското посолство у нас за пояснението за забавянето в програмата по производството на самолетите F-16.

"Радев вече не знае какво да каже по тази тема. Не може да му е приятно това, което се случва. Завчера обвини мен лично и правителството заради самолетите F-16. Но аз настоявам в бюджета депутатите да вкарат и парите за втората ескадрила - така, както ние го бяхме заложили. Има чисто обективни фактори, които забавиха самолетите. Ние обаче платихме 100% от цената на първата ескадрила", заяви лидерът на ГЕРБ.

Имаше и тежки критики към управлението на COVID кризата, пак по традиция.

"Ако аз бях, журналистите щяха да зададат въпроса - защо сме първи по смъртност в света месеци наред. Защо на ден средно умират по 100 души? Пълен провал е това, а те си дават ордени и медали и си обясняват, че добре са се справили", обяви Борисов, който пропусна да отбележи, че високата COVID смъртност съпровождаше и неговото правителство. 

Той отново повтори, че ГЕРБ иска отмяната на т. нар. зелен сертификат - тема, която сближава бившите управляващи с "Възраждане".

И отбеляза за "заповедите - никой не ги брига".

Обясни още, че цари хаос.

Оплака се и от информационно затъмнение.