В списъка с имена на хора, предаден на прокуратурата, фигурират и политици. Сред тях освен депутата от ДПС Делян Пеевски са бившият премиер Бойко Борисов заради случая „Мата Хари” и кюлчетата, както и бившият министър на финансите Владислав Горанов.

"За последния искаме да разберем дали е вярна информацията, дошла от Божков, че му е носел пари. Ако сме сигурни, че прокуратурата си е свършила работата по тези въпроси, ще е едно наистина добро начало".

Това обяви в интервю по Нова тв в събота сутрин премиерът Кирил Петков.

Той обясни как се е стигнало до "оня списък" с 19 имена на хора, за които Петков смята, че трябва да бъдат разследвани и проверявани.

"Главният прокурор дойде да говори по важни въпроси. Само го попитах на тази среща защо нямаме резултати. Той попита - "По какво?". Аз казах:  "По това, за което цялото общество говори от сутрин до вечер". Той вика: "Като кой например". И аз споделих някои от тези имена. И от този разговор тръгна той да изисква имена", предаде премиерът разговора си с Иван Гешев.

"Всички тези имена ние много добре ги знаем като общество", каза още той по повод на 19-те имена, който внесе през седмицата в прокуратурата, след като заедно с началничката на кабинета си Лена Бориславова беше призован на разпит.

"Имената говорят, но никой не смее да повдигне реално въпроса. Главният прокурор ги поиска, но това е негова работа, той е трябвало да работи по тях през цялото време и да има резултат. Това не е моя работа...", каза още Петков.

И добави "господин Пеевски е в списъка "Магнитски", а сега седи на първия ред в парламента". "Събрахме 19 имена, за които има публична информация. Дадохме ги на 20-ия, за когото също има публична информация", добави премиерът.

На въпрос защо информацията е била търсена в гугъл (по думите на Бориславова), а не от службите, ДАНС и т. н., Петков се аргументира, че са започнали от най-видимото, от това, за което говорят всички.

"Помогнаха ми моите съветници, моят отбор, то не е много трудно. Тук ние сме заливани. Тези журналистичсеки разследвания, те бяха базата, на която събрахме данните. Поне да изчистим тези случаи...Дотолкова ние е нисък прагът на работа на прокуратурата, че дори информация, до която може да има достъп всеки гражданин, нямаме резултатите по нея. В България сме на ниво, че само написваш "престъпление и корупция" и те заливат данни с очеваден характер. Единственото, което не искам да се случва, е да се премълчава", обясни още той позицията си.

На въпрос дали очаква да има някакъв ефект от този списък, той отговори:

"Не е безсмислено това действие. Прокуратурата има два избора - ила да почне да работи, или цялото общество, че управляващите прокуратурата не са си свършили добре работата и не си я вършат."

Петков очаквал правосъдната министърка Надежда Йорданова най-скоро да внесе във ВСС искането за оставка на главния прокурор.

За КПКОНПИ - хора от чужбина

Законът за КПКОНПИ е един от първите, които трябва да се гледа след приемането на бюджета, каза по темата за антикорупционната комисия Петков. При разделянето на две на органа премиерът ще търси за разследващите функции хора отвън.

"В частта за разследващи функции ще се радвам да привлечем хора, които са специалисти в тази област, но са извън България, за да нямат връзка", обясни премиерът. Той нямал предвид конкретни хора, но бил вече дал задача да се търси сред българската диаспора.

Петков не искаше да говори за имена, но на въпрос за евентуално назначение на бившия служебен министър на правосъдието Иван Дермеджиев той отговори: "Харесвам го. Знам, че е смел човек, който иска промяна. Не сме говорими за точна позиция, но искам под някаква форма да работи с нас. Той е един от хората, които аз лично подкрепям".

За напрежението около Украйна

Петков обясни, че се мислят всички варианти, разиграват се и най-лошите. Като случая, при който Русия нападне Украйна, тя е подложена на тежки санкции.

"Ако Русия атакува Украйна и последват остри санкции, тогава Русия може да спре износа на газа. В този сценарий трябва да сме готови какво правим. Ако успеем да направим правилните стъпки, трябва да сме готови да говорим с ЕС за къс период да спрем експорта на ток. Говорим само за екстремна ситуация. Ние като държава трябва да имаме ясен план. Искам да съм сигулне, че вземаме всички мерки да сме готови", каза той като повтори вече изразена позиция в интервю пред Би Би Си.

Най-големият успех - управлението на COVID кризата

Като най-големият успех на правителството до този момент той определи начина, по който правителството управлявало COVID вълната до този момент, като даже според премиера "тя мина незабелязано", а учениците не били спрени от училище. 

"Създадохме нова система за това и тя проработи доста добре. Не се наложи да затваряме държавата", твърди Петков.

Обща система на практика няма, защото всяка област сама взема решение какви противоепидемични мерки да въведе. А тежестта на кризата се усеща по-слабо основно заради по-лекото масово протичане на варианта Омикрон.

Всъщност макар и за доста по-кратко от предишни периоди големите ученици в редица области трябваше да минат или на ротационно, или изцяло на дистанционно обучение. В много части от страната този режим плодължава да е в сила. Ограничения има и в работата на заведения и др. В много области продължават да са спрени плановият прием и операции. А според данни на НСИ общата смъртност през януари е по-висока от тази за същия период на миналата година, както и въобще за период от пет години. Тя расте и спрямо декември 2021 г. Ваксинацията също буксува сред първотачалния ръст заради интереса към бустерни дози.

Кога ще отпадне зеленият сертификат

Зеленият сертификат може и да отпадне до април. Но премиерът не се ангажира с точна дата. Той отново повтори условията, при които това може да стане - под 5 на сто заетост на интензивните легла или над 60 на сто ваксинирани. Според Петков, ако интензивните легла паднат като бройка на заетост под 100, може да се стигне до отмяната на зеления сертификат. Негавата съветничка проф. Радка Аргирова вече обяви, че това може да се случи след март. А от "Възраждане" вчера заплашиха с нов протест, ако изискването не бъде скоро отменето.

Грешките на новата власт

Той призна, че управляващите непрекъснато правят грешки.

"Никой не се е родил научен. Сигурен съм, че правим всичко, което можем. Радвам се, че има и критици.  Въпросът е в това, в което вярвам е, че правим най-доброто, което можем - искаме да направим промяна. Вътрешно се чувствам, че като отбор, като коалиция правим правилните действия", коментира премиерът.

"От сутрин до вечер сме като пожарникари. Всеки ден работим по някоя криза", каза още той. Така той обясни, че и не мислят още за местните избори.

Разговорите за шеф на БНБ са много в начална фаза.  "Изборите ще бъдат между две кандидатури", каза само той по този въпрос.

Той не коментира дали вече прави структури и стъпки за превръщането на "Продължаваме промяната" в политическа партия. На въпрос към кое политическо семейство в ЕС ще се присъедини ПП обясни, че се водели разговори и изборът щял да бъда там, където не толерират корупция и лоши практики на партии вътре в страни членки, само за да се възползват от гласовете на съответната политическа сила в ЕП.