Украйна иска разговори с Русия в идните 48 часа. Външният министър на страната Дмитро Кулеба каза, че до момента Москва пренебрегва официалните молби да разясни какво правят над 100 000 руски войници с тежки въоръжения по украинските граници.

Снощи украинският президент Володимир Зеленски и американският президент Джо Байдън са говорили по телефона повече от час. Днес в Киев пристига германският канцлер Олаф Шолц. Следващата спирка на Шолц ще бъде в Москва, където се очаква да се срещне с президента Владимир Путин.

Междувременно правителството на Украйна обяви вчера гаранционен фонд от 16,6 милиарда гривни (592 млн. долара), който да помогне за продължаването на самолетните полети през украинското въздушно пространство, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Фондът цели да гарантира безопасността на полетите в интерес на застрахователни и лизингови компании.

Вчера самолет на превозвача "SkyUp" по курс от остров Мадейра за Киев се е приземил в Молдова. Разпореждането е дошло от чуждестранна лизингова компания във връзка със заплахата от война с Русия. В събота нидерландската авиокомпания КЛМ прекрати полетите си от и до Украйна. От германската "Луфтханза" казаха вчера, че "наблюдават много внимателно" развитието на събитията около Украйна.

Великобритания подготвя пакет от военна и икономическа помощ за Украйна, каза вчера говорител на правителството в Лондон, цитиран от Ройтерс.

"Кризата по границата на Украйна достигна критична точка. Цялата информация, която имаме, свидетелства, че Русия може би планира инвазия в Украйна във всеки момент", каза той.

По думите му все още има възможност за "деескалация и дипломация" и затова премиерът Борис Джонсън "ще работи неуморно заедно с нашите съюзници, за да накараме Русия да отстъпи от ръба".

По-късно тази седмица Джонсън ще направи обиколка из Европа, за да издейства подкрепа за прекратяване на противопоставянето с Русия. Въпреки че засега няма подробности кои държави ще бъдат включени в обиколката, от канцеларията му казват, че той ще се ангажира предимно със страни от Северна Европа и балтийския регион.