"Привикването на министър-председателя в прокуратурата е евтин театър."

Това коментира в интервю пред БНР зам.-председателят на Висшия адвокатски съвет, адвокат Ина Лулчева:

"Това е напълно безсмислено, защото прокуратурата казва, че работи по данни, които й се подават от МВР. Министър-председателят също работи с данни от службите, така че ако прокуратурата желае, тя може да разполага с всички данни, които имат службите, които има и министър-председателят.

Това, което ни се показа - казвам го не като адвокат, а като гражданин, който гледа отстрани - не е сериозно. Главният прокурор си говори с министър-председателя, после отива и дава обяснения на някой друг прокурор, който вика министър-председателя, за да му даде обяснения, това не говори, че прокуратурата желае да се бори с престъпността или желае да разследва".

Тя коментира и анонсираното от Надежда Йорданова трето поред искане до ВСС за предсрочно освобождаване на Иван Гешев. "Основанието за искане на оставката на главния прокурор зависи от фактите, които са известни", каза днес Лулчева:

"Твърди се, че има факти за нарушения. Аз не бих могла да ги преценя, без да разполагаме с конкретните данни, които има министърът, които имаше и при предишното искане, дори се каза, че сега има и други, така че фактическите основания ги преценява министърът.

Важното е, че се прие вече безспорно, че има правни основания да поиска Висшият съдебен съвет да се занимае с този въпрос".

Заместник-председателят на Висшия адвокатски съвет коментира и темата за нарочената за закриване Специализирана прокуратура:

"Основно делата в Специализираната прокуратура приключват със споразумение, основно с наказание до три години. Аз не възразявам срещу споразуменията - това е добре, защото това съкращава процеса и е по-евтино за държавата, но когато едно наказание е до три години, значи нямаме тежка престъпност. Тогава защо трябва да съществува тази скъпа и вече с много негативни натрупвания структура?

Няма никакво оправдание. От самото начало и реакцията на обществото беше срещу създаването на специализираното правосъдие и за девет години то не успя да накара никого да му повярва. При това положение тази структура няма оправдание да продължава да съществува".