Техногигантът Amazon продължава да работи върху амбицията си да постигне операции със 100% възобновяема енергия до 2025 г., съобщи канадският Financial Post. Ключово за тази цел може да се окаже партньорство с местната компания Apollo Power.

Apollo Power разработват различен тип соларни панели - с по-ниска ефективност от традиционните, но за сметка на това - леки и гъвкави. Това позволява да бъдат ползвани върху криви, извити и необичайни повърхности, дори и върху такива, по които хората стъпват или карат велосипеди. 

Компанията на Джеф Безос е полъчала панели за 750 000 евро, които ще бъдат инсталирани тестово върху 50 кв. м. тротоари до техен склад във Франция, както и на покрива на склада. 

Израелската компания съобщава, че засега това е единствената поръчка на техните панели от Amazon и се очакват регулаторни разрешения. Ако тя обаче се окаже успешна, е възможно мегакорпорацията да поръча още. Apollo Power вече има партньорства и с Audi и Volkswagen, които работят върху гъвкави слънчеви панели на своите автомобили.