Украинският посланик в Лондон каза днес, че страната му може да се откаже от амбицията си за членство в НАТО, за да избегне война с Русия, но беше моментално поправен от Киев.

Украйна може да се откаже от кандидатурата си за членство в НАТО, за да избегне война, заяви пред Би Би Си посланикът във Великобритания Вадим Пристайко, предаде Ройтерс. Агенцията, цитирана от БТА, отбеляза, че това би било голяма отстъпка пред Москва в отговор на струпването на руски войски по границата на Русия с Украйна.

Стремежът на Украйна да се присъедини към НАТО и ЕС е приоритет, записан в украинската конституцияа, заяви малко по-късно говорител на украинския президент Володомир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

Пристайко заяви, че Украйна е готова да прояви "гъвкавост" за целта си за присъединяване към Алианса - нещо, за което руският президент Владимир Путин е заявявал, че ще бъде сигнал за война.

"Бихме могли - особено когато ни заплашват по този начин, изнудват ни с това, и ни подтикват към това", заяви Пристайко, отговаряйки на въпрос дали Киев може да промени позицията си за членството в НАТО.

Курсът за присъединяване към НАТО и ЕС "не само е отразен в конституцията, но също така се ползва с пълното съгласие на властите и обществото", каза пред Ройтерс Серхий Никифоров, говорител на Зеленски.

"Господин посланикът използва думата "гъвкавост". Мисля, че трябва да му бъде дадена възможност да обясни какво точно е имал предвид".

По-късно пристайко разясни какво е имал предвид с изказването си пред Би Би Си. Той поясни, че Украйна е готова на отстъпки, за да избегне война, но че тези отстъпки не са свързани с намерението на страната да се присъедини към НАТО.

Посланикът подчерта, че Украйна няма да се откаже от опитите си да се присъедини към алианса. Той благодари на Би Би Си за възможността да уточни какво е имал предвид.