Националният осигурителен институт да поеме изплащането на първите три дни от болничните на служителите, а не работодателите. Това предлагат от ДПС в законопроекта за бюджет на Държавното обществено осигуряване. Идеите на партиите трябва да са готови до утре вечерта и Движението е една от малкото групи, които е направила предложения и по трите основни бюджета. 

За целта от партията предлагат да се увеличат приходите в системата с 300 млн. лв., като 200 млн. лв. от тях да отидат именно за тази мярка, която отдавна е цел на работодателските организации. В мотивите към законопроекта обаче не се казва защо е нужна промяната и какви са очакваните ползи, няма и оценка на въздействието. 

ДПС иска и запазването на минималния осигурителен доход на ниво от 650 лв., а не на 710 лв., както предлага финансовото министерство. 

Очаквано - заедно с това от Движението искат и запазване на прага на максималния осигурителен доход на 3000 лв. Асен Василев пък предлага рязко увеличение с 13% до 3400 лв. Освен на опозицията обаче, той среща и несъгласието на коалиционните си партньори от "Демократична България", както и на ИТ браншовите организации и на работодателите като цяло. Това е една от поправките, които не е сигурно дали ще успее да прокара новият финансов министър. 

Освен това - ДПС предлага увеличение на минималния осигурителен доход на земеделските стопани и на тютюнопроизводителитедо едва 460 лв., а не както е проекта на МФ - до 710 лв. 

Друго предложение на Движението е пенсиите да се повишат по променено съотношение на така нареченото Швейцарско правило и то да не е 50% от ръста на инфлацията и 50 на сто от ръста на осигурителния доход, а съответно 75 и 25 процента от тези показатели.

Това е де факто реформа на правилото и  целта й е да се вземе предвид с по-голяма степен инфлацията, така че увеличението, което е предвидено за 6,1%, да е по-голямо и да изпревари инфлационния натиск. Не е ясно обаче дали идеята на Движението е това да се случи само за тази година или да продължи да действа и занапред.