Изпитваме определени надежди да получим помощ от България. Това съобщи пред "Светът и ние" по БНТ украинският посланик в София Виталий Москаленко. Той посочи, че в момента България оказва "дипломатическа и морална поддръжка".

"Официално заявяват и новите власти, че едностранно поддържат суверенитета и териториалната цялост на Украйна, не признават анексирането на Крим и участват в санкциите срещу Русия".

Москаленко посочи, че основната дипломатическа задача на Киев е да се обсъди преместването на руските войски от границите с Украйна. Той добави, че Русия не е отговорила на искането за среща в рамките на следващите 48 часа.

"Ако Русия предприеме военни действия, ще има сериозни жертви и от двете страни. И от Русия, и от нашата страна, която ще се защитава", каза посланикът.

Той увери, че страната се подготвя за всички възможни варианти.

"Подготвяме се много сериозно, тъй като са възможни всички варианти до най-лошия - широко нахлуване на руските войски от всички граници - от страна на Беларус, от страна на окупирания Донбас, да не говорим за Крим, акваторията на Черно море, Азовско море. Ние се подготвяме. И в това отношение за нас е много важно да получаваме поддръжка от международната общност, от ЕС, от САЩ и други демократични страни по две линии: едната е финансово-икономическа помощ, втората е: военно-техническа помощ за оръжия от отбранителния характер. Знаете, че доста такива помощи са получени от САЩ, Канада, Полша, Чехия и Прибалтийските страни. ЕС реши да предостави една помощ 1 млрд. и 200 млн. евро. Това е много сериозна помощ", каза Москаленко.

Дипломатът подчерта, че Украйна няма интерес да спира доставките на руски газ към Европа.

"Пълна гаранция за газовите доставки към Европа може да даде само застрахователна полица. Отговор трябва да търсите от Русия. Обикновено тя прекъсва кранчето, както беше през 2008 г. Спирането на доставките от Русия през Украйна може да бъде прекъснато при нахлуването на руски войски", категоричен бе той.