Германският канцлер Олаф Шолц пристига днес в Москва за разговори с руския президент Владимир Путин, в които светът вижда шанс да бъде предотвратена война в Украйна, пишат тази сутрин световните медии.

 
В същото време американският президент Джо Байдън и британският премиер Борис Джонсън заявиха, че виждат шанс кризата да бъде разрешена по дипломатически път.
 
Кремъл и Западът наблегнаха на възможността за дипломатически изход от украинската криза, дори докато Русия видимо продължаваше подготовката си за потенциално нахлуване, отбелязва тази сутрин Асошиейтед прес.

"Ново равновесие"?

Агенцията припомня снощните, явно заснети като за телевизия, срещи на Путин с външния му министър Сергей Лавров и с отбранителния Сергей Шойгу. 
 
Лавров каза, че вижда шанс за дипломатеческо решение, а Шойгу - че мащабните руски военни учения постепенно приключват и че след тях войските ще се приберат в базите си.
 
 
Коментирайки дипломатическата активност около Украйна Дора Бакояни, бивша външна министърка на Гърция, написа в Туитър: 
 
"Ще се търси ново равновесие между Запада и Русия и това ново равновесие е необходимо".
 
В същото време обаче руският постоянен представител в Европейския съюз допусна, че Украйна може да провокира инцидент с руските сепаратистки анклави в Донбас като повод да ги нападне. Тогава Русия ще контраатакува, каза Владимир Чижов.
 
След като много страни посъветваха гражданите си да напуснат Украйна и започнаха да изтеглят персонала на посолствата си оттам, австрийският външен министър разкритикува тези ходове. Снощи САЩ обявиха, че местят посолството си от Киев в западноукраинския град Лвов, явно намеквайки, че допускат руска атака срещу украинската столица.
 
 
В Киев, в края на посещението си вчера, Шолц увери украинския президент Володимир Зеленски в подкрепата на Запада, ако Русия наруши териториалната цялост на Украйна.
 
Канцлерът обеща Германия да предостави на Украйна нов заем от 150 милиона евро. Германия е страната, оказала най-голяма финансова подкрепа на Украйна през последните осем години - повече от 2 милиарда евро, изтъкна Шолц, пише днес БТА.
 
Междувременно, украинският президент Володимир Зеленски обяви сряда, 16 февруари, за ден на единството, предаде Франс прес. 16 февруари от няколко дни се споменава в западни медии като потенциална дата за руска атака срещу Украйна, предаде Франс прес.
 
"Казват ни, че 16 февруари ще бъде денят на атаката. Ние ще превърнем от тази дата ден на единството", заяви Зеленски в обръщение към нацията.
Той призова украинците да закачат националното си знаме по фасадите на домовете си.

Руско-германски разговори

Очаква  се в Москва, освен за Украйна, Шолц да разговаря и по двустранни проблеми като газопровода "Северен поток 2", чието пускане се отлага и срещу който се обявяват Украйна и САЩ, виждайки в него инструмент за политическо влияние на Русия.
 
Руският вестник "Комерсант" отбелязва, че макар в Киев Шолц да е заплашил Москва със санкции, ако влезе в Украйна, той в същото време не е пожелал да даде директен отговор на въпросите, свързани с газопровода и доставката на германско оръжие за Киев.
 
Джонсън и Байдън се съгласиха вчера, че има сериозна възможност за дипломация и шанс за Русия да отстъпи и да предотврати катастрофа в Украйна. Това заяви британската премиерска канцелария след телефонен разговор между двамата лидери, предаде Ройтерс.
 
"Те се съгласиха, че все още има решаващ прозорец за дипломацията и за това Русия да отстъпи от своите заплахи към Украйна", каза говорител на Джонсън. "Лидерите подчертаха, че всякакво по-нататъшно нахлуване в Украйна би довело до продължителна криза за Русия, със значителни вреди както за Русия, така и за света", заяви той.
 
Отделно френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан каза в телевизионно интервю, че са налице "всички елементи" за силна руска офанзива , но и че "нищо не показва днес", че Путин е решил да я започне.

Критика от Виена

Външният министър на Австрия Александер Шаленберг разкритикува изтеглянето на дипломати от украинската столица Киев заради опасенията от руско нахлуване, предаде ДПА, цитирана от БТА.
 
В изявление за германската медийна група Функе той каза, че според него преждевременното изтегляне на дипломати не добър знак, който Западът дава на народа на Украйна, и добави, че той е решил, че служителите в австрийското посолство в Киев трябва засега да останат там в тази "нестабилна фаза", поне докато това е оправдано.
 
Американските граждани трябва веднага да напуснат Беларус заради струпването на руски войски покрай границата на Беларус с Украйна, предаде Ройтерс, цитирайки Държавният департамент.
 
В Туитър външнополитическото ведомство на САЩ отправи и предупреждение към американците да не пътуват до Молдова. Като причини са посочени ситуацията с COVID-19, но и "необичайните и будещи тревога руски военни военни действия около Украйна и нерешеният конфликт между сепаратисткия район на Приднестровието".
 
Канада ще предложи заем от 500 милиона канадски долара (393 милиона щатски долара) на Украйна, която се готви за възможна руска агресия, и ще осигури смъртоносно оръжие и боеприпаси за 7,8 милиона канадски долара (6,1 щатски долара). Това съобщи късно снощи премиерът на Канада Джъстин Трюдо, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
 

Ако Украйна ни провокира, ще контраатакуваме

Русия няма да нахлуе в Украйна, освен ако не ни провокират. Това заяви руският посланик в ЕС Владимир Чижов в интервю за британския в. "Гардиън", предаде Франс прес, цитирана от БТА.
 
"Ние няма да нахлуем в Украйна, освен ако не ни провокират да го направим", каза Чижов, който представлява Русия в Брюксел от 2005 г.
 
"Ако украинците предприемат атака срещу Русия, вие не трябва да бъдете изненадани, ако ние контраатакуваме. Или ако те започнат да убиват по един възмутителен начин руски граждани независимо къде, в Донбас или на друго място", каза той.
 
Чижов предупреди, че украинска провокация би могла да подтикне Кремъл да действа.
 
"Онова, което искам да кажа, като говоря за провокация, е, че те могат да организират инцидент срещу самопровъзгласилите се републики в Донбас, да ги провокират, после да ги ударят с всички сили, предизвиквайки по този начин реакция от Русия с цел да се избегне хуманитарна катастрофа на нейните граници", заяви Чижов.