"Моята дума беше - дойдат ли веднаж само още - почваме войната. Те я започнаха. Бях им обещал - дойдат ли - ще зария институциите, медиите и интернет форумите с писма и постове".

"Думата" е на стопанина на една от любимите на планинарите хижи - "Иван Вазов". А "те" са любителите на моторните шейни, или т.нар. шейнари, които незаконно сноват из защитената територия а Национален парк "Рила".

Венци Златарев стопанисва хижата вече 30 години и казва, че проблемът не е от днес. Остава обаче все така нерешен. Чашата преляла, когато макар да е смятал, че се е разбрал с "шейнарите", миналата седмица те се възползвали от отсъствието му в хижата и се завърнали отново. Така човек, който няма профил в нито една социална мрежа, нито е, както той сам се изразява, "интернет герой", поде война със закононарушителите, а ефектът от фейсбук призива му, публикуван от 1 л., ед. ч. в групата "Приятели на хижа "Иван Вазов", нараства лавинообразно, като се споделя. И е стигнал и до Министерство на околната среда и водите.

Според правилата за поведение в НП "Рила" "движението, паркирането и престоя на моторни превозни средства, вкл. моторни шейни и АТВ, без разрешително от Дирекция "НП Рила", извън определените и обозначените за тази цел пътища е забранено".

Но:

"Има една група наглеци, които безкруполно и демонстративно постоянно заявяват, че са над и извън закона. Това, което правят в националните ни паркове мотористите и шейнарите, не може да се случи нито в Африка, нито в Индия. В Европа няма човек, който би си и помислил, че такова нещо е възможно да се случи в национален парк. А всички ние ги търпим и си траем. Време е това да спре", заявява Венци Златарев.

"Няма как парков рейнджър, който взема заплата 700 лева или 1000 да се изправи срещу лице, което кара шейна за 50 000 лева. Това е абсурд" - коментира той и пред БНР.

По думите държавата е изхарчила изхарчи милиони по проекти, за да сложи фотокапани за мечки, вълци и лисици, а за да се справи с "шейнарите" трябва да се сложат и камери.

"Тези шейни не седят във въздуха, те паркират на входа на националния парк. Там съответно може да се направи контрол, регистрация и т.н. Другото решение е на всичките тези шейни да се сложат джипиеси и в момента, в който влязат в националните паркове, не дори да сигнализират, ами автоматично да изключват моторите. Има хиляди варианти в 21 век това нещо да бъде регламентирано", подчертава Златарев.

Директорът на парка Красимир Андонов признава за проблема. Всяка седмица имало десетки случаи на нерегламентирано каране. По думите му моторните шейни често са без регистрационни номера, а лицата, които ги управляват са с маскировъчно облелко. В същото време рейнджърите на парковата дирекция разполагали само с три шейни. Отделно нарушителите отказвали да спрат при сигнализиране от охраната и дори и намесата на полицията не помагала. 

"Миналата събота и неделя имаме десетки сигнали на тел. 112. Имахме няколко акции, с полиция на места. Много е трудно за се заловят, тъй като шейнарите изминават много големи разстояния за много кратко време. Имаме един заловен миналата седмица. Имаме и заплахи към парковата охрана", посочва директорът на НП "Рила".

От МОСВ са се ангажирали с проблема. От министерството вече са поискали от ръководството на природния парк да даде предложения за промяна на законодателството, посочва националното радио.