Общоизвестно е, че в държавата има остра нужда от нови места в затворите, които буквално се "задъхват". На всичкото отгоре - обратно на общоприетото схващане - българските съдилища всъщност издават по над 96, а в някои статистики до 98 % осъдителни присъди. Следователно "разведряването" на лишените от свобода не се очаква скоро. На свой ред те редовно осъждат държавата заради ужасяващите условия.

На фона на това дупнишкото село Самораново е разделено на две – „за“ и „против“ проекта за нов затвор, който трябва да се изгради в бившите казарми край селото. Според вече одобрения проект това трябва да стане до края на 2024 г, съобщава БНР.

При общественото обсъждане на проекта обаче една част от местните жители са били категорично „против“. Изразили го и в приемната на депутат от Кюстендилския избирателен район.

Според БНР се замисля се и протестна подписка. Местните се опасяват, че настаняването в бъдещия комплекс на около 400 лишени от свобода ще наруши спокойствието и сигурността им, включително на децата в местното училище.

Друга част от жителите обаче са били "за" изграждането на новия затвор. Но това да се обвържело с подобряване на инфраструктурата на Самораново, най-вече с изграждането на нов водопровод и пълна подмяна на ВиК мрежата.

На този етап не е ясно кога ще започне изграждането на новото място за лишаване от свобода. То ще е на терен от 115 декара, предвижда се да бъдат построени три центъра - споменатият затвор за 400 лишени от свобода, обучителен център за надзиратели и специалисти, ангажирани в системата, психолози, администратори и други, и трети център за затворници пред изтърпяване на наказанието и влизане отново в цивилния живот.

Финансирането в размер на около 40 млн. лева е по линия на Норвежкия финансов механизъм. Всъъщност фактът е, че и сега в бившите казарми има осъдени на лишиване от свобода - само че бившето поделение представлява т. нар. общежитие от открит тип към затвора Бобов дол (хора с леки присъди, които през деня излизат на работа, б.р.). За първи път новината за преобразуването му в затвор се появи на 9 февруари т.г.

На фона на това депутатът Георги Клечков (БСП) е внесъл питане до министър Надежда Йорданова - "кога е започнало проектиранто на бившето военно поделение в затвор" (цитатът е точен). Както и  - защо не са уведомени местните жители и не е подложен на обществено обсъждане проектът.

Засега в деловодната система на парламента не е отразено министърката да е отговорила.