"Прокуратурата на Гешев не може да бъде обективна. Гешев е клиент на Борисов и Борисов е клиент на Гешев. Пазят си гърбовете."

Така съпредседателят на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов коментира в ефира на БНТ възобновения покрай пристигащите от Испания документи казус "Барселонагейт". Както Клуб Z писа, МВР обяви, че испански власти са му изпратили документи по случая с т.нар. къща на Бойко Борисов в Барселона, от които можело да се направи предположение за наличие на пране на пари. Прокуратурата обаче "надцака" - получила стотици страници от испанските власти и подложи на съмнение истиността и автентичността на документа, с който вътрешното министерство твърди, че разполага.

Днес на въпрос защо сега се появява този доклад към МВР, съпредседателят на ДБ посочи:

"Въпросът е не да търсим някакви конспиративни теории защо сега. Това ("Барселонагейт") е отворен въпрос. Нова нишка няма, има същите отдавна известни факти и въпросителни около тях, които сега си припомняме с някакъв документ от Испания".

И в същото време...

"Не може да се има доверие в прокуратурата, когато виждаме че пиарката на Бойко си чати с главния прокурор Гешев, когато ГЕРБ брани Гешев, а той замита всичко за Борисов. Това е съвместен живот между тях, политически, който трябва да бъде прекратен".

По думите на Христо Иванов въпросът е да се установи дали има злоупотреба с власт и премерът на България (вече бивш) е можел да оказва влияние за насочване финансови потоци. Но без обективно държавно обвинение това нямало как да стане, затова мнозинството сега "с всички легални средства" ще се бори за отстраняването на главния прокурор. И с изменения в конституцията (за каквито обаче мнозинството няма достатъчно гласове в парламента), и с внасянето от министърката на правосъдието Надежда Йорданова искане - към сегашния състав на Висшия съдебен съвет и към следващия.