Вероятно до края на годината в Европейският съюз ще бъде одобрен единен порт за зареждане на смартфони, таблети, слушалки и всякаква друга електроника, съобщи Ройтерс.

Идеята за единен порт - в момента най-ползваният стандарт USB-C - е факт от десетилетие, но едва наскоро бе изготвен първи законопроект. Според източници на световната агенция сред евродепутатите, се очаква той да бъде гласуван до края на годината и да влезе в сила към средата на 2023 г.

Разбира се, най-недоволни от това са от американския техногигант Apple. Те единствени на пазара продължават да ползват собствен конектор - т.нар. Lightning порт, макар да се отказаха от него в серията си таблети iPad. Най-продаваното им устройство обаче - iPhone - все още е с него.

Според компанията новите правила на ЕС ще ограничат иновациите и ще доведат до още електронни отпадъци. Тази хипотеза обаче е абсурдна, имайки предвид, че с изключение на техния смартфон, повечето други устройства на пазара ползват именно USB-C - се само всички Android таблети и смартфони, но и множество други устройства - мишки, клавиатури, смарт часовници, електронни книги.