НАТО не може да подпише правно обвързващ договор с Русия, в който да заявява, че няма да има бъдещо разширяване.

Това заяви днес генералният секретар Йенс Столтенберг при пристигането си на двудневната среща  на министрите на отбраната от страните членки в Брюксел.

„Въпросът излиза извън рамките на Украйна. Става дума за Украйна, но и за други суверенни държави в Европа, за принципа, за правото на всяка страна да избира своя собствен път. Тези принципи са залегнали не само в Основополагащия акт на НАТО, но и в заключителния акт от Хелзинки. Това са принципи, с които се е ангажирала и Русия“, каза Столтенберг.

Макар от Москва да са чути думи за готовност за продължаване на дипломатическите усилия. Все още обаче не се забелязва успокояване на обстановката. Изглежда, струпването на военна сила по границата с Украйна продължава.

„Ако наистина видим изтегляне на силите, ще го приветстваме.  Това, че наблюдаваме движение на сили, не е доказателство за изтегляне“, изтъкна генералният секретар.

По думите му Русия все още има възможността да започне пълномащабно нахлуване в Украйна, без да отдели време за предупреждение.