Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) спря подаването на информация на сайта си за времето. На страницата в интернет се изписва съобщение, че НИМХ е в протестна готовност.

Причината е решение на Министерския съвет, с което институтът се прехвърля от Министерство на образованието и науката (МОН) към Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

Метеоролозите са притеснени, че няма да получават финансиране за научна дейност.

Протестната готовност коментира и началникът на кабинета на премиера Лена Бориславова.

По думите ѝ няма проблем със средствата за Националния институт, а става дума само за структурни промени.

"Осигурени са средства и запазване на програмите, по които НИМХ осъществяват в момента своите дейности. Освен това, проблемът е разискван и в рамките на коалиционния състав на правителството и има пълно разбирателство за необходимостта от тази структурна промяна без, разбира се, да се засяга по никакъв начин правилното функциониране на НИМХ като институт", каза тя на брифинга след края на МС.

Няма основания НИМХ да е към МОН, повтори и днес позицията си просветният министър акад. Николай Денков.

„Системното място на този институт е към Министерството на околната среда и водите. Не разбирам от какво идват тези опасения. Мястото на института трябва да е там, където се използва неговата експертиза. Институтът не е към БАН. Те излязоха преди три години с аргумента, че не са точно научна организация, а имат основно ведомствени функции. Сега казват, че не трябва да ги преместим като ведомствена функция. Те съчетават и двете функции, но като ведомство тяхното място е в Министерството на околната среда и водите“, заяви той пред БГНЕС.