Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) се оплака днес на екипа на заместник-председателя на Европейската комисия Вера Йорува от на практика усилията на управляващото мнозинство да проведе съдебна реформа. 

Членовете на колегията са обсъдили с представители на кабинета на Йоурова "политическите решения за закриване на органите на специализираното правосъдие, за намаляване на бюджета на прокуратурата и исканията за оставката на главния прокурор", съобщават от ВСС.

"Акцент в разговорите бяха опасностите от нарушаване на принципите за разделение на властите и върховенството на закона, предвид динамичната ситуация в страната и политическите обструкции спрямо съдебната власт, в частност ПРБ", посочват от колегията.

Оттам изложили "притеснителни факти и обстоятелства от последните седмици, във връзка с политическата декларация на управляващите партии от 14.01.2022 г. с призив за оставка на главния прокурор". Визира се декларацията на управляващите, изчетена от парламентарната трибуна, с която се иска оставката на Иван Гешев и се призовава той сам да се оттегли. 

После прокурорите изброяват като част от "обструкциите" и законопроекта на Министерството на правосъдието за промени в Закона за съдебната власт. С него се закрива специализираното правосъдие. Точно днес пък бе представен доклад за дейността на специализираните прокуратури, в който се отчитат големи успехи.

От колегията причисляват към "политическите обструкции" и предложението за намаляване на текущите разходи на ПРБ за 2022 г. с 20 млн. лв.

"Посочена бе реалната опасност самоцелните политически решения да доведат до връщане на престъпността на нивото от 2012 г., когато започват работа специализираните съд и прокуратура, създадени по препоръка на Европейската комисия от 2009 г.", четем още в съобщението.

Същото бе обявено днес и с доклада за ефективността на спецобвинението.

А какво са заявили, според ВСС неназованите представители на Йоурова? Ето какво: 

"Представителите на европейския комисар посочиха, че получават информация за ситуацията в съдебната власт в България по различни канали, включително от съдебни структури и се ангажираха да проучат в подробности предоставените данни. Те поясниха, че ще разгледат всички предоставени им документи, въз основа на които ще изразят становище. Подчертано бе, всеки опит за намеса върху независимостта на съдебната власт, се възприема сериозно, особено в контекста на Механизма за сътрудничество и проверка и на Механизма за върховенството на закона."