Подкрепяните от Русия бунтовници и украинските сили си размениха днес обвинения за изстрелване на снаряди през линията на прекратяване на огъня в Източна Украйна, а Киев каза, че инцидентите изглеждат като "провокация" в момент, когато Русия има войски, струпани на границата, предаде Ройтерс.

Москва отрича западните обвинения, че планира да нахлуе в съседа си и каза тази седмица, че изтегля назад част от над 100 000 войници, които е изпратила в района. Западът оспорва факта, че е имало значително изтегляне и Съединените щати казаха, че още хиляди войници все още пристигат.

Западните страни многократно обвиняваха Русия, че планира или да подбуди, или да организира инцидент в контролираните от бунтовниците райони, за да оправдае атака. Москва от своя страна обвини Киев, че планира ескалация, за да се опита да си върне територия със сила.

Високопоставен източник от украинското правителство каза, че обстрелът по линията на съприкосновение с подкрепяните от Русия сепаратистки сили надхвърля мащаба на нарушенията на примирието, за които редовно се съобщава по време на конфликта.

"Не е типично. Много прилича на провокация", каза източникът пред Ройтерс.

В Москва говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Русия е "сериозно загрижена" от съобщенията за ескалация.

Фотограф на Ройтерс в град Кадиевка, в контролираната от бунтовниците област Луганск в Украйна, чу звука от артилерийски огън от посоката на линията на съприкосновение, но не успя да определи подробностите за инцидента.

Сепаратистите обвиниха правителствените сили, че са открили огън на тяхна територия четири пъти през последните 24 часа.

Киев обвини бунтовниците, че са изстреляли снаряди на няколко места, включително някои, които са поразили детска градина, а други са ударили училище, където учениците е трябвало да бягат в мазето.

Самопровъзгласилата се Луганска народна република, един от двата бунтовнически региона, заяви, че украинските сили са използвали минохвъргачки, гранатомети и картечница в четири отделни инцидента днес.

„Въоръжените сили на Украйна грубо нарушиха режима на прекратяване на огъня, използвайки тежки оръжия, които според споразуменията от Минск трябва да бъдат изтеглени“, се казва в изявление на сепаратистите.

Позовавайки се на бунтовниците, украинските военни казаха: „С особен цинизъм руските окупационни войски обстрелваха село Станица Луганск в Луганска област. В резултат на използването на тежки артилерийски оръжия от терористи, снаряди попаднаха в сградата на детската градина. Според по предварителни данни двама цивилни са получили шок от снаряд“.

Гледната точка на Москва

Провокативните действия на Киев близо до демаркационната линия в Донбас се засилиха през последните дни, каза прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков пред репортери днес, предаде ТАСС. Той отбеляза, че Кремъл се запознава с медийните материали за актуалната ситуация в Югоизточна Украйна, като заяви, че ситуацията в този регион ескалира.

"През последните 24 часа чуваме съобщения, които казват, че Русия запазва огромен ударен потенциал по границата, но говорим за собствена територия. Но никой, нито един западен представител, не говори за огромния ударен потенциал на украинските въоръжени сили на линията на съприкосновение. Съчетано с провокативни действия, които само се засилиха през последния ден или няколко дни, това е много, много опасна ситуация“, подчерта Песков, цитиран от руската официална агенция.

В същото време той обърна внимание на факта, че представители на редица западни държави и организации проявяват открита информационна агресия срещу Москва и реалното състояние на нещата около случващото се в Украйна.

„Представители на много западни държави, представители на много организации, включително НАТО, напоследък провеждат по същество своите изявления, неприкрита информационна агресия срещу страната ни и срещу реалното състояние на нещата“, заяви прессекретарят на руския лидер. 

Ситуацията на границата между Русия и Украйна е стабилна, а напрежението на линията на съприкосновение в Донбас расте, каза Песков

"На руско-украинската граница ситуацията наистина е стабилна", каза говорителят на Кремъл. "Между другото, многократно сме чували изявления от украинските военни, че не виждат някакъв изключителен потенциал на частта от руската територия, която контрастира силно с изявленията на други държави, които през цялото време се позовават на тяхното разузнаване, което самите украинци не потвърждават.

В същото време Песков подчерта, че що се отнася до линията на допир с териториите на провъзгласените Донецка и Луганска народни републики, „там виждаме нарастване на напрежението“.

Според представителя на Кремъл ситуацията в Украйна всеки момент може да надхвърли информационните атаки и да се запали.

„Всеки момент рискува да премине от полето на информационните атаки към последствията, които ще предизвикат ново избухване на война в непосредствена близост до нашите граници“, каза той.

Песков добави, че Москва следи внимателно ситуацията и че за момента няма планове за преговори с Киев.

Украйна: Сепаратистите стрелят и пускат фейкове в социалните мрежи, карат населението да се крие

Сутринта на 17 февруари ситуацията ескалира по почти цялата фронтова линия в Донбас в района на Луганск, съобщи украинската агенция УНИАН.

Според неин кореспондент сепаратистките бойци използват тежка артилерия.

„Предишните дни обстановката беше относително спокойна. Първата информация за обстрела дойде в два през нощта от селата Сизое и Болотное, Станица Луганска област.  Сутринта около 8 часа сутринта има съобщения за обстрел и в други села на същия район.

В същото време пропагандисти разпространяват фалшификати в социалните мрежи и обвиняват въоръжените сили на Украйна в обстрел, пише УНИАН. Призовават се жителите да не излизат.

Властите в град Шчастя са публикували списък на къщите, които могат да се използват като бомбоубежища. Сепаратистите са обстрелвали училище и газопровод във Врубовка.  При обсдтрела един от снарядите е попадна в двора на училище, където е имало 30 ученици и 14 души персонал.