Схема „Автомагистрали“ на ГЕРБ и с физкултурните салони за 25 млн. лв. разкрил спортният министър Радостин Василев в отговор на парламентарно питане на депутата от „Демократична България“ Антоанета Цонева (ДБ), твърди депутатката в прессъобщение.

Всъщност спортният министър говори за такава схема още преди месец в интервю за Нова телевизия, но тогава според него щетите бяха за 15 млн. лв. А още неговият предшественик - служебният министър Андрей Кузманов, говореше за тази "схема". 

Цонева е попитала министъра, докъде е стигнала реализацията по строителството на 15, по публични данни, училищни физкултурни салона, които е трябвало да бъдат изградени по типови проекти в цялата страна.

"В две училища в моя избирателен район, включени в строителната програма - в Панагюрище и в Пазарджик, няма и следа от строителство", каза депутатът и показа снимки от трибуната.

В края на 2020 г. са сключени договори и са предплатени 100-процентово, с ДДС, договори за 24 училищни спортни обекта в цялата страна, като досега само един е построен - в с. Тополово, Асеновградска община, каза спортният министър. И изброи всички 23 училища, които е трябвало да имат готови физкултурни салони до края на миналата година. Само за 4 от тях е издадено строително разрешително, а в един личат наченки на строителни работи.

Антоанета Цонева не скри от парламентарната трибуна изненадата си от мащаба на твърдяната измама и попита министъра, може ли да бъде спасен разхитеният публичен ресурс, “платен по любимата схема на ГЕРБ - авансово”.

"Изпратили сме покани за доброволно връщане на средствата, малко над 4 млн. лв. са върнати, а една от компаниите каза, че ще ни съдят за пропуснати ползи", каза Радостин Василев.

И добави, че ще сезира компетентните органи да разследват длъжностни лица в министерството, извършили договарянето при управлението на ГЕРБ. 

Скандал с физкултурните салони имаше още по време на служебния спортен министър Андрей Кузманов. Тогава предшественикът му от ГЕРБ Красен Кралев обясни, че парите за физкултурни салони са били отпуснати в началото на 2020 г. с условието ако не бъдат усвоени, да бъдат върнати в централния бюджет.

След одобряването на списъка на училищата, от МОН бяха изработени типови проекти на салоните. След това бяха обявени обществените поръчки за строителството.

"След март 2021 г., когато започнаха да пристигат адаптираните проекти, трябваше да се пусне поръчка за съответствие на инвестиционните проекти със съществените изисквания към строежите.

За да бъде издадено разрешение за строеж от съответната община и назначаването на строителен надзор по време на строителството.

Такава поръчка не е обявена по необясними причини. За мен причината е ясна - кабинетът на Андрей Кузманов не работи. Защото не само че не иска, но и не знае как", казва Красен Кралев през юли 2021 г.