Агенцията по вписванията ще откаже да впише решенията на извънредния конгрес на БФС, тъй като не е бил проведен втори тур между Борислав Михайлов и Димитър Бербатов.

Такова мнение изрази в „Денят започва“ по БНТ адвокатът и шеф на Правната комисия в 45-ия парламент Радостин Василев, бивш депутат от "Има такъв народ". Василев, който работеше няколко години в ЦСКА и има опит в спортното право, е поредният юрист, застъпващ тази теза. Снощи по бТВ го направи и Ивайло Дерменджиев, друг популярен правист, председател на Висшия адвокатски съвет.

На обратното мнение е преизбраното ръководство на БФС - уставът е бил спазен, тъй като се вземал под внимание броят на гласувалите, който е 480. А не числото на регистрираните делегати - 483. Това е големият спор след конгреса, на който Михайлов победи Бербатов с 11 гласа.

Боби получи 241, а Бербо 230. Спорът е за един вот (50 плюс един на първи тур) за балотаж. Интересен нюанс - преди точката от дневния ред за избор водещият конгреса Камен Костадинов, бивш депутат от ДПС, казва от призидиума, че под внимание ще се вземат 483 гласа. Тоест - регистрираните. След това влиза в противоречие със себе си, поне така излиза.

„Аз смятам, че първото нещо, което ще се случи, е че Агенцията по вписванията ще откаже да впише избора на президент. А дали ще атакуват в съда е въпрос за г-н Бербатов и неговите адвокати“, каза Радостин Василев.

Адвокатът смята, че в съда този конгрес може да бъде оспорен точно поради тази причина, която се счита за неспазване на устава на БФС.

„Не сме стигнали до съд все още, но предвид хипотезата, пред която сме изправени, можем да считаме, че тези гласове, които има Борислав Михайлов не са му стигали да бъде избран за президент още на първи тур, продължи Василев. - Т.е. там е трябвало да има балотаж, поради това, че кворумът, който има отношение за мнозинствата е този, който е събран в началото на регистрацията, тъй като водещият на заседанието не е направил проверка на кворума преди гласуването за президент.“

Адвокатът обясни, че Костадинов не е направил проверка на кворума точно преди самото гласуване заради първоначално обявените 483 делегати. Това е факт. 

"Ако имаше проверка на кворума непосредствено преди гласуването и тя показваше 480 делегати, а не 483, тогава щяха да стигат 241 гласа. Доколкото разбрах от някои делегати, водещият Камен Костадинов много е бързал, а може би го е направил от незнание. Не знам", каза още Радостин Василев пред БНТ.

Според адвоката всичко зависи вече от хората, които ще оспорват.

„Аз разбрах, че има и клубове, които не са допуснати да влязат в залата. Има и административно въобще недопуснати, поради документи, които не отговарят на изискванията. Всеки от тях има право да жали този конгрес. Не знам как ще се развият събитията, но предполагам, че ще се стигне до нов конгрес. Дали той ще е преди или след този, който е обявен (редовен за март догодина, бел. ред.), не мога да предположа, но хаосът там го създава това ръководство на българския футбол, което от 12 години буквално ликвидира българския футбол", допълни правистът.

Той насочи вниманието и към избирането на членовете на новия Изпълнителен комитет на БФС.

„Трябва да се провери дали е проверяван кворум при избора на Изпълком. Защото може да се окаже така, че да изберат Димитър Бербатов при следващ избор, а той да се наложи да управлява с този избран Изпълком от миналия конгрес“, предположи едно от най-познатите лица в "Има такъв народ".