Ще има ли война между Русия и Украйна? Този въпрос тревожи международната общност, след като през ноември 2021 г. Москва позиционира над 100 000 войници по украинската граница. 

Това е темата на 70-ия епизод на Z-каст, в която гост е политологът Явор Сидеров. Той изтъква, че във външнополитическите си действия Кремъл никога не импровизира. Вместо това внимателно премисля всеки свой ход и въз основа на своите изчисления планира своите действия. Предвид катастрофалните последици за Русия от потенциална война, може да заключим, че "горещият конфликт" не е вероятен сценарий.

Експертът посочва, че в рамките на кризата Путин е постигнал няколко тактически успеха. Но е допуснал и огромна стратегическа загуба - НАТО е излязъл от "мозъчната" си смърт. Същевременно агресивните действия на Русия окончателно са убедили украинците да търсят по-близко обвързване със западните демокрации. Това ще бъде играта на Путин и всеки следващ руски лидер оттук-нататък - да замрази този процес на откъсване. 

Сидеров коментира ролите и на други субекти, участващи в голямото надиграване, като САЩ, държави от Европа (която изглежда все така слаба) и Китай.

Не е подминат въпросът и за вечно "снишаващата" се българска външна политика. Която упорито продължава да упражнява максимата от времето на Цар Борис III: "Винаги с Германия, никога срещу Русия".

Това и още много повече - в 70-ия епизод на Z-каст.

 

Можете да слушате Z-Каст в SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.