НАТО няма да пожертва Украйна и няма да се откаже от приемането й за член.

Това стана ясно от думите на генералния секретар Йенс Столтенберг. Той говори навечерието на двудневната среща на министрите на отбраната от пакта, която ще бъде посветена на опасността от война в Украйна.

„Решенията от Букурещ остават в сила. НАТО силно вярва, че всички страни имат правото да изберат пътя си. Вратите остават отворени. Разширяването на НАТО бе голям успех и помогна за разпространяването на демокрацията и свободата“, отговори Столтенберг на журналистически въпрос.

Повод бе изявлението пред Би Би Си на украинския посланик в Лондон Вадим Пристайко от вчера. Дипломатът намекна, че страната му може да прояви гъвкавост по отношение на кандидатурата си за членство в пакта, за да избегне война. Това бе изтълкувано като възможен отказ от присъединяване към НАТО. По-късно говорителят на президента Владимир Зеленски поправи дипломата. А Пристайко уточни, че отстъпките, на които е готов Киев, не са свързани с намерението за присъединяване.

На срещата в Букурещ през 2008 г., за която спомена Столтенберг, НАТО реши, че Украйна и НАТО ще влязат в нейните редици, но разглеждането на молбите на двете страни бе оставено за декември същата година. Оттогава обаче няма никакъв напредък. Междувременно Русия нахлу в Абхазия и Южна Осетия и ги откъсна от Грузия през лятото на 2008 г. А пред 2014 г. бе анексиран Крим.

Русия все още не е отговорила на писмото на НАТО, свързано с отправените по-рано нейни искания към пакта, каза още Столтенберг.

Той изтъкна, че Москва вече е нарушила договореностите с НАТО от 1997 г., но Основополагащият договор за отношенията помежду им остава действащата рамка за тях.

НАТО трябва да отговори на съвременната реалност и тя е, че напоследък Русия и Китай все повече се сближават помежду си, посочи още Йенс Столтенберг. 

„Виждаме, че две авторитарни сили действат заедно, защото не обичат основания на правила международен ред. Те не харесват нашите ценности – демокрацията и свободата, и затова отказват правото на страните сами да избират бъдещето си. Става дума за основни принципи, за това дали свободни и независими държави могат да бъдат част от НАТО или да останат извън нея“, заяви генералният секретар.

НАТО уважава суверенния демократичен избор на всеки – и желанието за влизане на Украйна и Грузия, и решението на Швеция и Финландия да останат неутрални.