Убеден съм, че Русия ще атакува Украйна в близките дни. Това потвърди американският президент Джо Байдън по време на пресконференция, след като преди това журналист изрично го попита доколко е сигурен в намеренията на Путин.

"Смятаме, че руските войски планират и възнамеряват да атакуват Украйна в близките дни. Смятаме, че ще се целят в столицата Киев - град, в който живеят 2,8 милиона невинни души. Оповестяваме руските планове на висок глас и многократно, не защото искаме конфликт, а защото искаме да направим всичко по силите си, за да отхвърлим всеки аргумент, който Русия може да представи като причина за инвазия на Украйна. Ако Русия продължи с плановете си, тя ще носи отговорността за катастрофална и безсмислена война по нейн избор. САЩ и съюзниците им са готови да защитават всеки инч на територията на НАТО и да предотвратят всякаква заплаха за колективната ни сигурност. Няма да изпратим войски да се бият в Украйна, но няма да спрем да подкрепяме украинския народ", заяви по-рано държавният глава и даде за пример изпратените от САЩ оръжия на стойност 650 милиона долара и отделно хуманитарната помощ за 500 милиона долара.

Байдън посочи и суверенния заем от 1 милиард долара, предоставен на източноевропейската държава от Америка.

Президентът изтъкна, че през последните дни условията за прекратяване на огъня в Източна Украйна са били многократно нарушени. Той отбеляза, че руският народ е подложен на масирана кампания по дезинформация, целяща да внуши идеята, че армията на Украйна ще нахлуе в Донбас.

"Вижте какво, това нарушава елементарната логика - да помислите, че украинците ще използват този момент, в който има над 100 хиляди войници по границите й, за да атакува", обяви той и добави, че това е "наръчникът" на Москва - да предизвика непремислено действие от страна на Украйна, което да бъде брутално наказано от Русия.

Байдън похвали украинските сили, че са демонстрирали голяма дисциплина и не са се поддали на провокациите, въпреки че Украйна е обградена.

"САЩ и съюзниците им ще подкрепят украинския народ, ще държим Русия отговорна за действията й. Западът е обединен и решен. Готови сме да наложим тежки санкции, ако продължи с инвазията на Украйна. Но ще повторя - Русия все още може да избере пътя на дипломацията. Все още не е късно да деескалира и да се върне на масата за преговори".

Той посочи, че държавният секретар Антъни Блинкън и Сергей Лавров са се договорили да се срещнат на 24 февруари в Европа. Но тази среща може и да не се състои.

"Ако Русия предприеме военни действия преди това, ще бъде ясно, че Русия е затръшнала вратата на дипломацията. Ще са избрали войната и ще платят висока цена за това. Не само заради санкциите, които ще наложим, но и заради моралното възмущение на останалия свят. Много въпроси разделят страната ни и света. Но противопоставянето на руската агресия не е сред тях. Американският народ е обединен, Европа е обединена, трансатлантическата общност е обединена, политическите партии в страната ни са обединени, целият свободен свят е обединен. Русия има избор - между войната и всички страдания, които ще предизвика, и дипломацията, която ще направи бъдещето безопасно за всички", каза още той.