Пожарникари и спасители от синдикат „Огнеборец“ се събраха на протест по обед в събота пред сградата на Министерския съвет в София.

Те повториха исканията си - за 20% увеличение на заплатите. От синдиката настояват за повече яснота при предстоящите реформи в МВР, най-вече за идеите за отделяне на пожарната и телефон 112 в отделна агенция. 

Венцислав Станков, председател на синдикат „Огнеборец“, обобщи исканията им.

„Искаме да се увеличат средствата в бюджета за 2022 година по перо „Персонал“, за да могат възнагражденията да се увеличат с 20 процента. Искаме близо 100 милиона лева  допълнително да се отпуснат по перо „Капиталови разходи“ и третото ни искане да се възстанови социалният диалог в МВР, защото през последния месец и половина се създаде доста напрежение между моите колеги, специално в структурите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и дирекция 112, тъй като знаете, че има намерения двете структури да се извадят и да се обособят в отделна държавна агенция", обясни той пред БНР.

След протеста на пожарникарите и спасителите имаше предвидено и шествие в центъра на София, което да премине покрай сградите на парламента и Министерството на финансите.

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) разпространи декларация в подкрепа на протеста на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец“.  От КНСБ определиха като справедливо искането на огнеборците за ръст на възнагражденията с 20 процента в проекта за бюджет на МВР за 2022 г., подкрепиха и искането за допълнителен ресурс за капиталови разходи от минимум 100 млн. лв. и настояването за подобряване на диалога с политическото ръководство на МВР.

 

„Настояваме за ръст на доходите на работещите в бюджетната сфера с минимум 10% процента, а за работещите „на терен“ с 15 процента. Според нас е необходимо поне да бъде компенсирана рекордно високата инфлация, в която се намираме. Към януари 2022 г. инфлацията е 9,1 процента спрямо същия период на предходната година, което е най-високата стойност от над 24 години. Този ръст няма да повиши покупателната способност на служителите и няма да доведе до реална конвергенция спрямо средноевропейските стандарти на заплащане, но поне ще има компенсиращ ефект върху вече загубени възможности на хората, които не са спрели да изпълняват своите служебни задължения в сложната икономическа конюнктура през последната година“, пише още в декларацията на КНСБ, подписана от президента Пламен Димитров.