149-годишнината от обесването на Васил Левски беше почетена на 19 февруари в цялата страна.

Тази година пред паметника на Апостола в София опашката от желаещи да почетат революционера достигаше през деня до катедралата "Александър Невски".

Радев: Левски остава наш морален съдник

Нашата почит към Левски изисква не само смирение към гибелта му, но и дързост да следваме делата му. Историята няма да прости, ако не се върнем на пътя към чистата и свята република, която ни завеща. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти.

„Един от най-мрачните периоди на нашата история роди личността, която съзря, че националната революция не може да зависи от случайността, нито от външни обещания и зависимости“, каза още той.

По думите му целта на Левски е била не само да подготви народа за въоръжена борба, но и за нравственото му израстване да бъде просветен и извисен народ, готов за свободата.

"Левски остава нашият морален съдник и непреходен символ на нашата вяра в собствените сили", продължи Радев.

Заедно с Румен Радев почит към подвига на Апостола отдадоха още вицепрезидентката Илияна Йотова и кметицата на София Йорданка Фандъкова.

Кирил Петков: Един от дните, в които най-силно се чувствам горд, че съм българин

19 февруари е един от дните, в които най-силно се чувствам горд с това, че съм българин! Горд, че страната ни е родината на Васил Левски! Това се казва в официално обръщение на премиера Кирил Петков по повод 149 години от гибелта на Апостола, публикувано на официалната фейсбук страница на Министерския съвет.

"За близо век и половина от гибелта на Апостола, неговото наследство и завет се превърнаха в най-истинския учебник по родолюбие и честност", отбелязва министър-председателят. Той припомня думите на Апостола: "Дела трябват, а не думи". Кирил Петков подчертава, че Васил Левски е символ на чистота. Според него той е и символът, който ни обединява. "Поклон и благодаря!", завършва обръщението си Петков.

"Заветите на Васил Левски остават завинаги. И особено важно е за тези райони, в които живеят християни и мюсюлмани, да спазваме неговите завети – освен за чиста и свята република и за етническа толерантност, каза бившият премиер Бойко Борисов пред партийния актив в Разград.

Шествие на "Левски"

Ръководството, треньорският щаб и футболистите на "Левски" също се записаха по традиция сред поднасящите венци на паметника на Апостола на свободата. Синьо шествие се понесе към монумента часове преди мача във вътрешното първенство с "Локомотив"- Пловдив.

Начело бяха мажоритарният собственик на клуба Наско Сираков, старши треньора Станимир Стоилов, както и от капитанът на тима Николай Михайлов. 

Нов паметник в с. Николичевци

Нов паметник на Васил Левски беше открит в с. Николичевци, община Кюстендил.

"Мечтата ни в селото да има паметник на Апостола на свободата е от години и най-накрая тя се осъществи, благодарение на организацията на ВМРО", каза кметицата на селото Спаска Методиева.

Бюст-паметникът е с височина от два метра и тегло 1300 кг. Той е изработен от каменоделеца Димитър Антов - общински съветник в Столична община.