Финландия обърна Руския олимпийски комитет (РОК) във финала в хокея на лед на Олимпийските игри в Пекин - 2:1 (0:1, 1:0, 1:0). И постигна първа олимпийска титла - единствено тя убягваше досега на скандинавската страна.

"Суоми" детронира руснаците, които по драматичен начин спечелиха златото преди четири години в Южна Корея, тогава, отново заради санкциите на МОК, като Олимпийски спортисти от Русия.

Финландците записаха само победи в Пекин, като единствено срещу Швеция в двубой от групата играха продължения, след като губеха с 0:3. Тя влязоха в турнира като фаворити и успяха да извървят пътя докрай. Старши треньорът Юка Ялонен вече е най-успелият хокеен треньор на страната. Той е двукратен световен шампион, а във Ванкувър през 2010 г. взе бронз.

Руснаците поведоха първи . Това стана 7:17 минути след началото, когато Михаил Григоренко се разписа при числено превъзходство - първото в срещата.

До края на първата третина РОК удържаше опонента си, но само 3:28 минути след началото на втората третина Виле Пока изравни с удар от синята линия. Имаше двама играчи пред руския вратар Иван Федотов, който не видя шайбата и тя мина между корите му.

Победният гол за Финландия дойде 31 секунди след старта на третата третина. Тогава Марко Антила се завъртя зад вратата и покрай мантинелата, стреля, а шайбата бе отклонена от стика на Ханес Бьорнинен и попадна за втори път в мрежата на Федотов - 2:1 (долу).

В последните минути на мача руснаците заиграха с шестима полеви играчи на леда, вадейки вратаря си, но и това не им помогна да пробият отличната защита на Финландия.

Челната тройка в мъжкия хокеен турнир в Пекин се допълни от тима на Словакия, който победи в събота Швеция с 4:0 и за пръв път спечели олимпийски медал като самостоятелна страна.

При дамите титлата е за Канада след 3:2 на финала срещу досегашния шампион САЩ. А Финландия има двойна радост, тъй като женският отбор взе бронза.