Премиерът Кирил Петков публикува с два дни закъснение своя снимка с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен от Мюнхенската конференция за сигурност, но след като изразя от кадър своя македонски колега Димитър Ковачевски. 

Снимката с Блинкен на фейсбук профила на българския премиер изглежда така:

А целият кадър, публикуван на сайта на македонското правителство, е следният:

На снимката, изрязана от българския премиер, е останало лявото рамо на македонския премиер.

Има и разлика в съобщенията към двата кадъра на двамата премиери.

Кирил Петков е написал:

"Борбата срещу корумпираните зависи и ще се случи главно с наши собствени сили, но в тази битка участват и нашите партньори. Елиминирането на корупцията е основен приоритет за цялата демократична общност и службите за сигурност. Ще работим заедно, за да се справим с този проблем! Успеем ли да го направим, инвестициите и новите високоплатени работни места ще последват незабавно!"

А Димитър Ковачевски, публикувал кадъра вчера, бе написал (запазваме оригиналния правопис на езиковата норма на Северна Македония):

"Срдечна средба со државниот секретар на Соединетите Американски Држави, Ентони Блинкен за време на обраќањето на Потпретседателката на САД Камала Харис.
Го делиме мислењето дека заедно сме посилни како сојузници во НАТО.
Државниот секретар Блинкен ја изрази својата целосна поддршка за дијалогот и пријателството меѓу Северна Македонија и Бугарија и ја сподели својата искрена желба да нѐ види заедно во ЕУ.
САД останува наш посветен партнер во надминувањето на предизвиците."

 
Защо се налага македонският премиер да бъде отстранен от снимката? Вероятните причини са няколко:
 
1. Българският премиер вероятно иска да покаже, че си е говорил ексклузивно с държавния секретар, и то за корупцията у нас.
2. Темата на разговора е била започването на преговори за членство с ЕС на РСМ и държавният секретар е настоял България да даде съгласието си най-скоро.
3. Българският премиер се срамува да е в компанията на македонския си колега противно на декларациите си, че с него двустранните отношения бележат нов възход (Кирил Петков и пресцентърът му не съобщиха за срещите, които той е имал с делегацията на Димитър Ковачевски и с македонския президент Стево Пендаровски, за които научихме от институциите в Скопие.)