Македонският премиер Димитър Ковачевски разпространи в своята фейсбук страница снимка с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и българския премиер Кирил Петков. И тримата са участници в Мюнхенската конференция по сигурност, а от поста към снимката става ясно, че тя е правена по време на речта на вицепрезидентката на САЩ Камала Харис. 

 
Нито Вашингтон, нито София съобщават за въпросната среща. Обичайна практика е Държавният департамент да отбелязва със снимки и съобщения само официални и предварително договорени срещи, а не т. нар. случайни или pull-aside (събеседниците участват заедно в друго събитие и се отклоняват за минути, за да поговорят помежду си) разговори. Българското правителство обаче винаги е реагирало, дори когато става дума за неформални срещи на български премиер с високопоставени представители на администрацията в САЩ. 
 
 
Според фейсбук страницата на македонския премиер Димитър Ковачевски “държавният секретар Блинкен е изразил своята цялостна подкрепа за диалога и приятелството между Северна Македония и България и сподели искреното си желание да ни види заедно в ЕС”.

За днешните срещи на премиера Кирил Петков на Мюнхенската конференция няма никаква информация. Правителствената пресслужба само съобщи, че той е посетил българското училище “Дора Габе” в Мюнхен, където с учениците са почели 149 години от обесването на Васил Левски.

За сравнение македонският премиер е съобщил досега за срещите си с Петков, с британския премиер Борис Джонсън, с конгресменката от САЩ Елиса Слоткин, с министърката по европейски въпроси на Бавария и с представителя на ЕС за Западните Балкани Мирослав Лайчак.