Вълна от възмущение заля македонските медии заради изрязания македонски премиер Димитър Ковачевски от снимка, на която той позира заедно с българския премиер Кирил Петков и държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Снимката се появи във фейсбук профила на българския премиер, но на нея бе изрязан македонския му колега, като се виждаше само лявото му рамо.

 
Засега македонското правителство, доминирано от Социалдемократическия съюз на Македония с лидер премиерът Димитър Ковачевски мълчи, но опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ излезе с декларация:

"ВМРО-ДПМНЕ е изключително изненадана от мълчанието на правителството на Република Македония относно хода на министър-председателя на съседна България г-н Кирил Петков, който представи снимката от тристранната среща с държавния секретар на САЩ, в която участва и премиерът Димитър Ковачевски, като двустранна, като грубо премахна образа на македонския премиер от снимката.

Предвид характера на тази важна среща и за двете страни, както и изявленията на СДСМ за нови ветрове в отношенията със съседна България, подобен ход на премиера Петков по отношение на македонския премиер, не е просто акт на унижение на Димитър Ковачевски, което не е наш проблем, а пряко понижаване на страната ни, за което сме принудени да реагираме.

Развитието на двустранните отношения с всички съседи, както и развитието на стратегическото партньорство със САЩ, други съюзници и НАТО като цяло е основен приоритет за ВМРО-ДПМНЕ. Затова подобни ходове, както и мълчанието на Ковачевски в този смисъл, смятаме, че не допринасят по никакъв начин за равнопоставен и честен напредък в сътрудничеството между двете съседни държави.

Новите ветрове на приятелството, които правителството анонсира, издухаха Ковачевски от снимката с Петков."

Редактираната снимка стана първа новина в Република Северна Македония тази вечер, като медиите отбелязват, че Кирил Петков е споделил снимки с повечето европейски лидери, с които се е срещнал, с изключение на македонския си колега.

Медиите отчитат, че в поста на българския премиер не присъстват и думите на Антъни Блинкен, че се надява скоро да види двете държави заедно като членки на Европейския съюз.